Linkovi

Borba protiv novog kompjuterskog virusa


Iranska vlada tvrdi da je proizvela program za uništavanje novog virusa koji hara kompjuterima na Bliskom istoku

Iranska vlada saopštila je danas da je proizvela antivirusni kompjuterski program sposoban da uništi novi virus za koji kompjuterski eksperti kažu da je „najusavršenije do sada oružje u sajberprostoru“.

Novi virus koji krade podatke pojavio se u kompjuterima u Iranu i okolnim zemljama.
Koordinacioni centar iranskog Tima za hitno reagovanje na kompjuterske viruse saopštio je danas da njegov antivirusni program može da identifikuje i uništava špijunski virus koji je dan ranije otkrila jedna ruska kompanija za kompjutersku bezbednost. Pomenuti centar nije saopštio da li je virus počinio neku štetu u Iranu.

Ruska Laboratorija Kasperski opisala je virus „flejm“, na engleskom plamen, kao maliciozni program čija „kompleksnost i funkcionalnost prevazilaze sve do sada poznate slične programe“. Laboratorija kaže da je virus ukrao podatke iz mnogih kompjutera u Iranu, Izraelu i drugim okolnim zemljama.

U odvojenom izveštaju, mađarska Laboratorija za kriptografiju i bezbednost kompjuterskih sistema imenovala je taj virus kao „skajvajper“, dodajući da su i neki mađarski kompjuteri zaraženi.

Virus deluje tako što kopira fajlove i aktivira kompjuterske mikrofone da snimaju razgovore, koje onda preko niza servera šalje ka sopstvenom izvoru. Za sada niko nije preuzeo odgovornost za te napade.

Potpredsednik izraelske vlade Moše Jalon rekao je da su kompjuterski virusi kao ovaj „razumljivo“ oružje za svaku državu koja nastoji da spreči opasnost od toga da Iran stekne nuklearno naoružanje. On je dodao da je Izrael „tehnološki bogata“ nacija čija sredstva „otvaraju razne mogućnosti“.

Šef katedre za nauku, tehnologiju i bezbednost, na Univerzitetu u Tel Avivu, Isak Ben-Izrael, rekao je da je virus po svemu sudeći potekao od neke vlade koja ima dovoljno novca da investira u prikupljanje obaveštajnih podataka na Bliskom istoku, dodajući da takve mogućnosti ima 60 do 70 zemalja. On je dodao kako sumnja da je za virus „flejm“ odgovorna izraelska vlada jer su i njeni kompjuteri zaraženi istim virusom.
XS
SM
MD
LG