Linkovi

Zaoštren spor Irana i međunarodne zajednice


Iranske nuklearke
Iranske nuklearke

Ako sledeća etapa pregovora ne bude uspešna, moglo bi da dođe do novih sankcija i eskalacije sukoba Irana i Izraela, upozoravaju analitičari

Gotovo potpuni neuspeh pregovora u Moskvi i očekivani embargo Evropske unije na naftu, produbili su spor Irana i međunarodne zajednice i povećali strepnje od vojne intervencije. Kakvi su izgledi za rešenje spora povodom iranskog nuklearnog programa i sve obuhvatnijih ekonomskih sankcija koje će možda morati da izdrži iranski narod?

Dva dana iscrpljujućih razgovora nisu smanjila jaz između Zapada i Irana. Pregovarači su jedino uspeli da se dogovore o razgovorima na nižem nivou narednih nedelja. Mark Ficpatrik iz Međunarodnog instituta za strateške studije u Londonu, kaže da su sastanci u Moskvi bili „razočaranje“ i polaže veliku nadu u nastavak razgovora.

„Naravno, moguće je da tehnički razgovori suze razmimoilaženja. Ali ono što se zaista traži jeste politička odluka.“

Ficpatrik predviđa nove međunarodne sankcije da bi se iranski lideri ubedili da odustanu od programa visokog obogaćivanja nuklearnog goriva. On kaže da bi sledeći na redu mogao da bude embargo na iranski gas. Međutim, Lio Drolas direktor Centra za globalne energetske studije, ne slaže se sa tim.

„Ograničavanje te trgovine nema mnogo smisla. Ona za njih nije toliko važna kao nafta. Finansijske restrikcije, međunarodne, verovatno su najveća kazna koja može da se koristi. Finansijska ograničenja bi ih verovatno najviše pogodila.“

Iran tvrdi da obogaćivanje ima civilnu namenu, ali stručnjaci kažu da ono opasno približava zemlju proizvodnji nuklearnog oružja. Ako sledeća etapa pregovora ne bude uspešna, moglo bi da dođe do još jedne opasnosti – napada Izraela.

„To će verovatno eskalirati u veći sukob, a to bi stvarno moglo da dovede do sutuacije u kojoj bi bio ugrožen i sam opstanak Islamske Republike.“

Ipak, Ficpatrik smatra da Izrael verovatno neće napasti dokle god se razgovori nastavljaju. Istovremeno, embargo na naftu koji je Iranu uvela Evropska unija, u celini stupa na snagu 1. jula. Lio Drolas kaže da je embargo već prepolovio iranske prihode od nafte, a nije izazvao njeno globalno poskupljenje.

„Svet u ovom trenutku raspolaže većom količinom nafte nego što može da upotrebi. Zbog toga je cena nafte u priličnoj meri pala. A u svetu nema embarga koji je nepropustljiv za naftu, odnosno koji je, ako hoćete, vodonepropustljiv.“

Drolas ukazuje da Iran koristi sopstvene brodove i finansije da bi zaobišao restrikcije. Prema tome, bez obzira što su posledice ekonomskih sankcija prilično važne, one još nisu ubedile iranske lidere da prihvate strateške promene koje traži međunarodna zajednica.
XS
SM
MD
LG