Linkovi

Godišnjica revolucije u Iranu


Ajatola Homeini i Ajatola ali Hamenei, lideri iranske revolucije
Ajatola Homeini i Ajatola ali Hamenei, lideri iranske revolucije

Presednik Ahmadinedžad govorio u Teheranu, povodom 34. godišnjice Islamske revolucije u Iranu, 1979., kada je svrgnut šah Reza Pahlavi

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je izjavio da Iran neće biti nateran na pregovore o svom spornom nuklearnom programu. On je danas nagovestio da bi razgovori mogli da se nastave ako iranski neprijatelji prestanu da „usmeravaju pištolj“ prema njegovoj zemlji.

Ahmadinedžad je to rekao na današnjem mitingu u Teheranu, povodom 34. godišnjice Islamske revolucije, 1979, kada je svrgnut šah koji je uživao podršku Sjedinjenih Država i doveden na vlast tvrdokorni islamski sveštenik. Govor na mitingu je uživo prenosila državna televizija.

Predsednik Ahmadinedžad međutim nema pravo da dozvoli pregovore o nuklearnom programu. To pravo ima vrhovni vođa, ajatola Ali Hamenej, koji je proteklih dana odbacio američki pioziv na direktne pregovore dokle god su na snazi sankcije u drugi pritisci. Godišnjica revolucije je danas obeležena mitinzima širom zemlje. U prestonici, prisutni su mahali iranskim zastavama i skandirali „Smrt Americi“ i „Smrt Izraelu“.
XS
SM
MD
LG