Linkovi

Pripreme za ofanzivu na Ramadi?


Šiitski borac prolazi pored sunitskih muslimana koji su pobegli od nasilja u Ramadiju
Šiitski borac prolazi pored sunitskih muslimana koji su pobegli od nasilja u Ramadiju

Šiitske milicije raspoređuju se izvan iračkog grada Ramadija uoči moguće ofanzive za ponovno preuzimanje kontrole nad prestonicom pokrajine Anbar

Vladina vozila su takođe mogla da se vide kako se vraćaju ka gradu juče. Paravojne „Jedinice za mobilizaciju“ mogle bi da pojačaju vladine bezbednosne snage u mogućoj kontraofanzivi kako bi povratile glavni grad provincije Anbar. Ista paravojna grupa borila se na strani vladinih trupa prilikom zauzimanja Tikrita prošlog meseca.

Vojne i plemenske snage koje su napustile Ramadi u nedelju pregrupisale su se na istočnom obodu grada u nameri da, kako su Glasu Amerike izjavili lokalni izvori, blikiraju bilo kakvo napredovanje Islamske države prema Bagdadu.

Bela Kuća je saopštila da predsednik Baraka Obama redovno dobija informacije o situaciji. Načelnik združenog generalštaba američke vojske, general Martin Dempsi rekao da je zauzimanje Ramadija od strane Islamske države predstavlja ozbiljnu prepreku za napaćene stanovnike i dodao da su takve prepreke za žaljenje ali nisu neuobičajene u ratu.

XS
SM
MD
LG