Linkovi

Pentagon spreman za vazdušne udare u Iraku


Američke Vazuhoplovne snage navode da je od 90 do 100 letjelica – od lovaca do bombardera i dronova – spremno za akciju u roku od nekoliko sati, u slučaju da budu naredjeni vazdušni udari na pripadnike Islamske vojske Iraka i Levanta.

Sjedinjene Države su, za sada, u Bagdad poslale samo vojne savjetnike koji bi trebalo da pomognu iračkoj vladi u borbi protiv sunitskih ekstremista, pripadnika grupe Islamska država Iraka i Levanta. Međutim, američke snage spremne su i za napade, ukoliko to bude naređeno.

U vodama Persijskog zaliva, podsjetnik na dalekosežnost američke vojne moći… dok predsjednik Barak Obama upozorava pripadnike grupe Islamska država Iraka i Levanta.

“Spremni smo da preduzmemo ciljanu i preciznu vojnu akciju, ako i kada zaključimo da je, zbog situacije na terenu, to neophodno”.

Sjedinjene Države već danima raspoređuju potrebne resurse. Na nosaču aviona Džordž Buš nalazi se oko 70 letjelica, među kojima su FA-18 Super Hornets and E-2C Hawkeyes, koji mogu da koordinišu vazdušne udare. Uz to, američke Vazuhoplovne snage navode da je od 90 do 100 letjelica – od lovaca do bombardera i dronova – spremno za akciju u roku od nekoliko sati. Penzionisani general–pukovnik Vazduhoplovnih snaga Dejvid Deptula za Glas Amerike, putem Skajpa, kaže:

“Riječ je situaciji pogodnoj za vazdušne napade.”

Deptula ističe da bi, zbog postojećih američkih resursa, Bagdad mogao da bude van domašaja pripadnika ISIL-a.

“Morali bi da uđu u prijestonicu u dovoljno velikom broju da bi mogli nešto da urade. Čak i ako to ne bude slučaj, uz stalan nadzor, možete da pratite njihovo kretanje i na vrijeme eliminišete prijetnju.”

To međutim ne znači da bi vazdušni udari na ISIL bili laki, što je nedavno zakonodavcima saopštio i najviši američki vojni zvaničnik Martin Dempsi.

“Mnogo je komplikovanije. To nije kao da gledate na ajfonu video snimak konvoja, a zatim ga odmah napadnete.”

Sunitski ekstremisti su dijelom uspješni i zbog spremnosti da se infiltriraju u civilnu populaciju, zbog čega je za borbu protiv njih potrebna i efikasna iračka vojska, kaže putem Skajpa vojni analitičar Pol Flojd.

"Iračke bezbjednosne snage bi u stvari morale da budu uspješne na terenu, da istijeraju pripadnike ISIL-a iz urbanih mjesta, u područja gdje bi ih bilo lakše napasti.”

Sjedinjene Države za sada, uz pomoć osmatračkih aviona i dronova, nadziru iračku teritoriju i utvrđuju precizne detalje o ekstremističkim snagama, u slučaju da vazdušni napadi budu naređeni.

XS
SM
MD
LG