Linkovi

Irački Kurdi glasaju na referendumu


Predsednik iračkih Kurda, Masud Barzani, maše tokom mitinga podrške referendumu koji se održava 25. seprembra 2017, Zako, Iraq, 14. septembra 2017.

Irački Kurdi glasaju u ponedeljak na referendumu za nezavisnost za koju se očekuje da će u velikom procentu biti podržana, dok se suočavaju sa negodovanjem iz Bagdada, kao i susednih zemalja i Sjedinjenih Država.

Masud Barzani, predsednik poluautonomnog kurdskog regiona u severoistočnom Iraku, pozvao je pet miliona birača sa pravom glasa da glasaju u miru.

"Postigli smo zaključak da će nam nezavisnost omogućiti da ne ponovimo tragedije iz prošlosti", rekao je na konferenciji za novinare u nedelju, u Erbilu. "Partnerstvo sa Bagdadom nije uspelo i mi mu se nećemo vraćati".

Zvanični rezultati se očekuju u utorak. Glasanje "za" neće povući za sobom deklaraciju o nezavisnosti, već će pre poslužiti kao prvi korak u pregovorima o odvajanju.

Arhiva - Fotografija snimljena 23. novembra 2015, na kojoj se vide avioni na pisti Međunarodnog aerodroma Erbil, u glavnom gradu severne kurdske autonomne oblasti
Arhiva - Fotografija snimljena 23. novembra 2015, na kojoj se vide avioni na pisti Međunarodnog aerodroma Erbil, u glavnom gradu severne kurdske autonomne oblasti

Barzani je rekao za Persijski servis Glasa Amerike prošle nedelje da će, nakon referenduma, kurdska vlada započeti diskusiju sa iračkim zvaničnicima o temama kao što su demarkaciona linija, podela prirodnih resursa i vremenski raspored proglašenja nezavisnosti. Barzani je procenio da je tranziciono vreme biti između jedne i dve godine.

Kurdi i iračka vlada imaju dugotraje sporove nad nalazištima nafte i oko toga ko kontroliše nekoliko glavnih gradova u regionu.

Kurdski uposlenik priprema kutije za glasanje za referendum 25 septembra u Erbilu, Irak, 24. septembra 2017.
Kurdski uposlenik priprema kutije za glasanje za referendum 25 septembra u Erbilu, Irak, 24. septembra 2017.

Pred glasanje u nedelju, irački premijer Hajder al-Abadi naredio je kurdskom regionu da preda kontrolu nad njihovom granicom i aerodromima i pozvao druge zemlje da ne uvoze kurdsku naftu.

Susedni Iran, koji poput Sirije i Turske ima veliku kurdsku populaciju, takođe je obustavio sve letove ka iračkom kurdskom regionu.

Vlade Irana i Turske izrazile su protivljenje referendumu o nezavisnosti u straju da bi to moglo da podstakne slične separatističke težnje u njihovim zemljama.

Turska se tri decenije bori protiv kurdskih pobunjenika na jugoistoku zemlje i tursko Ministarstv spoljnih poslova odbacilo je glasanje kao ilegalno i nelegitimno. Ono je saopštilo da zemlje ne bi trebalo da priznaju akciju Kurda i upozorilo da će Turska "preduzeti sve mere koje proističu iz međunarodnog prava" ukoliko teroristi budu pokušali da iskoriste okolnosti proizašle iz referenduma i zaprete turskoj nacionalnoj bezbednosti.

Druge nacije, poput Sjedinjenih Država, saopštile su da se protive referendumu na terenu i da to pomera fokus sa borbe protiv grupe Islamska država.

Persijski servis Glasa Amerike učestvovao je u pisanju ovog izveštaja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG