Linkovi

Iračke snage oslobodile aerodrom u Mosulu


Iračke snage su u četvrtak oslobodile aerodrom u Mosulu, koji su pripadnici ekstremističke organizacije Islamska država kontrolisali od 2014. godine.

Iračka državna televizija objavila je da specijalne snage i federalna policija u potpunosti kontrolišu aerodrom.

Iračke snage su u nedelju pokrenule novu operaciju za osvajanje zapadnog dela drugog po veličini iračkog grada, nakon što su u januaru oslobodile istočne delove Mosula.

Irački vojni zvaničnici saopštili su da su vojnici, uz podršku dronova i teške artiljerije, napredovali ka aerodromu iz više pravaca i da ekstremisti nisu pružali veliki otpor.

Međutim, jedan pripadnik iračkih specijalnih snaga rekao je da su pripadnici ID izveli samoubilački napad automobilom bombom i da su koristili i dronove, ali da je među iračkim vojnicima uglavnom bilo manjih povreda.

Posle oslobađanja aerodroma, iračke snage imaju pristup gradu sa jugozapada i prvi put kontrolišu područje duž zapadne obale reke Tigar.

Međutim, aerodrom je gotovo u potpunosti uništen. Pista je prekrivena prašinom i otpacima, dok je Islamska država sravnila sa zemljom okolne zgrade.

Iračke snage osvojile su i skladište oružja, kao i nekadašnji štab i vojne barake u kojima su bili pripadnici Islamske države.

Ofanziva za osvajanje zapadnog Mosula mogla bi dugo da potraje s obzirom na to da su iračkim snagama trebala tri meseca da preuzmu kontrolu nad istočnim delom.

Američke snage imale su ključnu ulogu u napredovanju iračkih vojnika, izvođenjem vazdušnih napada i pružanjem saveta na terenu. U četvrtak su bili i na prvim linijama fronta, što nije predviđeno uslovima o američkom angažmanu u Iraku. Međutim, portparol koalicije Džon Dorijan, rekao je u sredu da su se američki vojnici toliko približili frontu da su napadnuti, te da su uzvratili vatru.

Američki sekretar za odbranu Džim Matis je ranije ove nedelje, tokom posete Iraku, rekao da će Sjedinjene Države da nastave da podržavaju tu zemlju u borbi protiv Islamske države.

Na pitanje da li će američke snaga da ostanu u Iraku posle okončanja bitke za Mosul, Matis je rekao " Mislim da ćemo dugo biti u ovoj borbi i podržavaćemo jedni druge."

U zapadnom delu Mosula, koji je pod opsadom iračkih snaga, nalazi se oko 750 hiljada civila, uz pripadnike ID. Mnogi civili napustili su istočni deo grada, tokom žestokih borbi prošlog meseca.

U međuvremenu, humanitarne organizacije pripremaju se za mogućnost da do četvrt miliona ljudi narednih dana ili nedelja napusti Mosul.

XS
SM
MD
LG