Linkovi

Iračke paravojske u pokretu ka ključnom gradu kraj sirijske granice


Pogled na deo zapadnog Mosula, Iraj, 29. maj 2017. (REUTERS/Alkis Konstantinidis - RTX381TN)
Pogled na deo zapadnog Mosula, Iraj, 29. maj 2017. (REUTERS/Alkis Konstantinidis - RTX381TN)

Iračke paramilitarne snage, koje kontroliše vlada, napredovale su u ponedeljak ka ključnom gradu koji se nalazi iza Mosula i koji kontroliše grupa Islamska država, stežući stisak oko grupe gradova i sela u blizini sirijske granice, saopštili su zvaničnici.

Irak, koga podržava međunarodna koalicija predvođena SAD, prošlog oktobra započeo je široku ofanzivu sa ciljem zauzimanja Mosula i okolnih oblasti, u kojoj učestvuju različiti rodovi vojske, policija i paravojne formacije. Istočna polovina proglašena je oslobođenom u januaru, a pritisak na istočni deo grada, odvojen rekom Tigrom, počeo je narednog meseca.

Prema šiitskom zakonodavcu Karimu Al-Nuri, snage koje čine pretežno mobilisani šiiti nastoje da potisnu militante IS-a iz centra strategijskog grada Baej, zapadno od Mosula, u blizini granice sa Sirijom. Al-Nuri je rekao da su okolna sela već preuzeta od IS-a.

Kada Baej padne, rekao je on za Asošijeted pres, borba sa IS-om će se pomeriti na sirijsku granicu. Nije dalje obrazlagao.

"Baej je strategijski grad za Daeš, pošto je poslednja linija snabdevanja" koja povezuje IS sa Sirijom, rekao je šeik Sami al-Masudi, lider PMF-a, nazivajući IS arapskim akrinonom.

"Jednom kada dođemo do granice, podićićemo barikade i iskopati rov kako bi izbacili iz šina njihovo kretanje", dodao je.

Hašim ak Musavi, lider Hezbolah milicije al-Nuđaba, koja je takođe deo PMF-a, kaže da su trupe spremne da uđu u sirijske teritorije, ali da je za to potrebna dozvola iračke vlade.

PMF, koga podržava Iran i koji je poznat i pod arapskim imenom Hašed al-Šabi, široko je operisao od oktobra u pustinji zapadno od Mosula, pokušavajući da preseče linije snabdevanja IS-a.

U Mosulu, iračke snage započele su novu ofanzivu kako bi istertale militante IS-a iz preostalih džepova teritorije koje militanti još uvek držve u Starom gradu, u zapadnoj polovini Mosula. Uporište IS-a u Mosulu smanjen je na tek delić naselja u i oko Starog grada, gde se očekuje da će uske ulice i gusto naseljeno civilno stanovništvo učiniti borbe komplikovanima.

Drugi najveći grad u Iraku, Mosul, pao je u ruke IS-a leta 2014, kada su militanti preplavili veći deo severa zemlje i centralne oblasti. Nedeljama kasnije, lider ekstremističke grubie sunita, Abu Bakr al-Bagdadi, najavio je sa propovedaonice mosulske džamije osnivanje samozvanog kalifata u Iraku i Siriji.

XS
SM
MD
LG