Linkovi

Iračka vojska uzvraća udarac


Kurdski vojnici u okolini gradića Makmur, južno od Irbila, pošto su naterali borce Islamske države na povlačenje
Kurdski vojnici u okolini gradića Makmur, južno od Irbila, pošto su naterali borce Islamske države na povlačenje

Dan posle preotimanja strateški važne Mosulske brane, iračke snage upustile su se u ofanzivu na Tikrit, uporište sunitskih ekstremista i rodno mesto bivšeg predsednika Sadama Huseina

Iračka vojska, uz podršku američkih vojnih aviona, uzvraća udarac islamskim ekstremistima koji su zauzeli veliki deo teritorije na severu i zapadu zemlje, i u Siriji, i proglasili „kalifat“.

Iračke snage upustile su se u borbu sa pripadnicima grupe Islamska država, u Tikritu, rodnom gradu nekadašenjeg iračkog predsednika Sadama Huseina, koji se smatra uporištem sunitskih pobunjenika.

Dan ranije, američka vojska je podrškom iz vazduha pomogla iračkim i kurdskim snagama da od sunitskih ekstremista preotmu kontrolu nad strateški veoma važnom branom na severu.

Predsednik SAD Barak Obama izjavio je da bi u slučaju da su ekstremisti probili Mosulsku branu, došlo do „katastrofalnih“ poplava i da bi hiljade ljudi bile ugrožene, baš kao i kompleks američke ambasade u Bagdadu.

"Ne zaboravimo da ISIL predstavlja pretnju svim Iračanima i celom regionu. Oni tvrde da zastupaju ogorčene sunite, ali ubijaju sunitske muškarce, žene i decu. Tvrde da se protive stranim borcima, ali ih aktivno regrutuju da bi nametnuli svoju ideologiju mržnje. Zato irački narod mora da ih odbaci i ujedini se da bi ih isterao sa teritorija koje su zauzeli, baš kao što smo videli kod Mosulske brane".

Obama je poručio da SAD vide važan napredak kada je reč o potiskivanju pobunjenika i da će nastaviti da snabdevaju kurdske i iračke snage kako oružjem tako i humanitarnom pomoći.

U međuvremenu, vrhovni verski lider Sudijske Arabije Šeik Abdul Aziz al-Šeik takođe je osudio grupu Islamska država zbog ekstremizma, poručivši da su takve ideje "neprijatelji" islama.

U Ženevi, Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) saopštio je da će sutra početi veliku četvorodnevnu operaciju tokom koje će dopremiti pomoć i hitne potrepštine za više od pola miliona ljudi, raseljenih zbog nasilja koje su izazvali sunitski ekstremisti.

XS
SM
MD
LG