Linkovi

Glasine o novom ajfonu 5


Ljubitelji tehnologije nastoje da saznaju nešto o novom ajfonu pre nego što sutra bude zvanično predstavljen javnosti

Kao i uvek kada se ne raspolaže pouzdanim činjenicama, sajtovi koji prate događaje u kompaniji Epl prepuni su vesti koje su navodno iscurele iz nje. Kako se datum objavljivanja približio uzbuđenje je dostiglo vrhunac.

Jedan od takvih teknolodži blogera je Džoš Ong.

„Uzbuđenje raste pošto Eplove proizvode koristi sve više ljudi. Mek kompjuteri su nekada imali relativno malu lojalnu bazu, ali posle ajfona i ajpeda milioni ljudi žele da znaju šta bi dobili zamenom za novi. Istovremeno Epl je krajnje tajanstven, što stvara atmosferu zabranjenog voća“, kaže Ong.

Što se tiče glasina, nema sajta koji je uvek bio u pravu, ali ako neki od njih pogodi pretvara se u zlato, kao sajt 9to5MAC, kada je predvideo aluminijumski ajmek.

Popularni sajt ANANDTEK prišao je analitički i na osnovu evolucije ajfona predviđa samo blago poboljšani procesor.

Drugi sajtovi idu i dalje nagađajući da će u ajgfon 5 biti ugrađen novi procesor A6.

Novinska agencija Rojters poslala je svoje najbolje tehnološke reportere da pokušaju da saznaju nešto. Među njima je i Džon Gordon.

„Svaka nova generacija Eplovih proizvoda nosi mnoštvo specijalizovanih komponenti, koje se mahom proizvode ovde, u Aziji. Mi nastojimo da nađemo anonimne izvore u stotinama raznih kompanija i saznamo neku tajnu pre nego što bude zvanično objavljena“, kaže Gordon.

U Koreji ili Japanu može da se sazna nešto o ekranima. U Kini o metalnom kućištu i njegovom dizajnu. Na Tajvanu se proizvode kamere za ajfon. Ali ni te informacije nisu sasvim pouzdane, kaže glavni urednik sajta macrumors.com, Erik Slivka.

„U svetu glasina sve se brzo odvija, ali neki sajtovi imaju veći ugled. Ponekad niste u pravu, ali ako steknete reputaciju pouzdanog sajta onda počnete da pravite selekciju i pazite šta objavljujete“, kaže Slivka.

Najbolji primer pogrešne glasine koju su svi preneli bilo je prošlogodišnje lansiranje ajfona 4S. Mnogi ljubitelji bili su razočarani relativno umerenim poboljšanjem u odnosu na ajfon 4.

Ovoga puta mnogi tipuju da će ajfon 5 doneti znatan pomak. Pogrešne vesti su oproštene i zaboravljene pa sajtovi sa glasinama prosto zuje od uzbuđenja.

Analitičari već predviđaju da će ajfon 5 postati najbolje prodavani pametni telefon svih vremena.
XS
SM
MD
LG