Linkovi

IOM: Karavan nije pretnja, događa se svake godine


Migranti, deo karavana koji putuje iz Centralne Amerike ka SAD, pešače kroz Meksiko.
Migranti, deo karavana koji putuje iz Centralne Amerike ka SAD, pešače kroz Meksiko.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) saopštila je da je karavan migranata koji prolaze kroz Meksiko na putu ka SAD nešto što se događa svake godine i da ne predstavlja pretnju.

Predsednik Tramp nazvao je karavan ljudi koji se kreću ka južnoj granici SAD "invazijom" ali Međunarodna organizacija za migracije ne deli to mišljenje.

Portparol IOM Džoel Milman izjavio je za Glas Amerike da karavan ne predstavlja vanrednu situaciju. Rekao je da je to normalan događaj koji se odvija već više od deset godina.

“Sledeće što želim da istaknem je da oni još nisu nigde blizu granice tako da je možda malo teško odgovarati na hipotetičke situacije. Znate, da li je to invazija? Stotinama su kilometara daleko. Nikad nisam čuo do sada da iko smatra da postoji pretnja miru građana u tim dešavanjima", kazao je Milman.

Među hiljadama migranata iz Hondurasa, Gvatemale i El Salvadora nalaze se oni koji traže azil bežeći od progona i nasilja. Prema međunarodnom zakonu, zemlje su obavezne da im daju pristup teritoriji i ponude im međunarodnu zaštitu.

Tramp šalje više od 8.000 vojnika na južnu granicu sa Meksikom da spreči tražioce azila da uđu na američku teritoriju. Milman ističe da barijere i militarizovane granice obično ne sprečavaju prelazak granice već idu na ruku kriminalnim organizacijama koje profitiraju na ljudskoj patnji.

“Znamo, na osnovu sve većeg broja pogibija na granicama širom sveta, šta znači militarizacija za pojedince koji prelaze granice preduzimajući ogromni rizik. I znamo da to samo pomaže zaradi krijumčara ljudi. Zato se protivimo slanju vojske na granice iz raznih razloga a ovo nije izuzetak. Nikada nećemo podržati militarizaciju granice", kazao je Milman.

Dok većina migranata nastavlja svoj naporni marš prema Sjedinjenim Državama, mnogi i odustaju. Agencija UN za migracije navodi da zbog iscrpljenosti i izazova koji ih očekuju mnogi migranti dobrovoljno prihvataju ponude Meksika i Hondurasa da im pomognu da se vrate kućama.

XS
SM
MD
LG