Linkovi

Investicije ključne za razvoj socijalnog preduzetništva


Regionalna konferencija Forum socijalnih inovacija (foto: Maja Medić)
Regionalna konferencija Forum socijalnih inovacija (foto: Maja Medić)

Neopostojanje tržišta socijalnih investicija jedan je od ključnih izazova za razvoj socijalnog preduzetništva u regionu. Bez odgovarajućih finansijskih instrumenata socijalna preduzeća nailaze na velike prepreke za opstanak i razvoj, jedan je od glavnih zaključaka regionalne konferencije Forum socijalnih inovacija, koja je održana u četvrtak u Beogradu.

Konferenciju je, po četvrti put, organizovao Smart kolektiv, s ciljem da predstavi najvažnije zaključke prve sveobuhvatne studije ekosistema socijalnih preduzeća u regionu, kao i postojeće finansijske mehanizme, programe podrške i planove za region. Program je razvijen u saradnji sa organizacijom NESsT, uz podršku Fonda za saradnju Taivan biznis-EBRD i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

"Vidimo rastuće interesovanje velikih finansijskih institucija, poput Evropske banke za obnovu i razvoj, Evropskog investicionog fonda i Erste Banke, kao i vodećih evropskih organizacija, kao što su Evropska asocijacija za venture filantropiju i NESsT-a, za razvoj socijalnog preduzetništva u regionu. Ohrabruje i činjenica da već imamo mnoge pozitivne primere uključivanja javnog (Grad Tirana), poslovnog (Erste Banka), civilnog sektora i institucija Evropske unije, što će doprineti boljoj saradnji, razvoju novih mehanizama podrške i jačanju sektora socijalnog preduzetništva u celom regionu", izjavio je Neven Marinović, direktor Smart kolektva.

Regionalna konferencija Forum socijalnih inovacija (foto: Maja Medić)
Regionalna konferencija Forum socijalnih inovacija (foto: Maja Medić)

Pored njega, na otvaranju konferencije govorili su i Daniel Berg, direktor za Srbiju, EBRD i Roxana Damachin-Tecu, portfolio direktorka, NESsT.

U okviru glavnog programa konferencije – Ekosistemi socijalnih preduzeća u Hrvatskoj i na Zapadnom Balkanu – ekspertkinja Eva Varga predstavila je glavne zaključke studije ekosistema, koja se bavi socijalnim preduzetništvom u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Kosovu, Makedoniji i Srbiji. Prvi deo izveštaja, u kojem su predstavljene zajedničke teme iz regiona i tajvanska i britanska iskustva u razvoju socijalnog preduzetništva, biće dostupan na sajtovima EBRD-a I NESsT-a.

O investiranju u pozitivne društvene promene, venture filantropiji i drugim mehanizmima finansiranja socijalnih preduzeća govorili su Mirjana Šakić, ekspertkinja za socijalno bankarstvo, Erste Group Bank AG, Ewa Konczal, menadžerka za Centralnu i Istočnu Evropu, Evropska asocijacija za venture filantropiju, Shkelzen Marku, suosnivač i direktor, Yunus Social Business Balkans, Brunilda Paskali, zamenica gradonačelnika Tirane i Teo Petričević, direktor, ACT grupa.

Forum socijalnih inovacija je najveći godišnji događaj u Srbiji posvećen socijalnom preduzetništvu i održivosti civilnog društva. Do sada ga je posetilo više od 500 lidera iz civilnog, privatnog i javnog sektora koji su imali priliku da slušaju više od 80 govornika iz 16 zemalja. Ove godine Smart kolektiv je konferenciju organizovao u saradnji sa organizacijom NESsT, uz podršku Evropske uniije, Fonda za saradnju TaiwanBusiness-EBRD i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

XS
SM
MD
LG