Linkovi

Od ideje do proizvoda i potrošača


Product Inventor
Product Inventor

Mnogi od inovativnijih predmeta prodatih u Americi su predmeti sa određenom namenom, a reklamiraju se pretežno u kasnim večernjim satima na televiziji ili brošurama koje se ubacuju u poštanske sandučiće na kojima piše : Kao što ste videli na televiziji.

Televizijske reklame nude gledaocima sve vrste nekonvencionalnih proizvoda, poput kalupa za pečenje slanine.

Većina ljudi će pomisliti… kome treba kalup za oblikovanje slanine ili neki drugi sličan proizvod, ali kad vide njihovu praktičnu primenu u televizijskom reklamnom spotu, često promene mišljenje.

Reklamiraju se razne stvari poput posude koja podseća na leteći tanjir, a namenjena je roditeljima sa malom decom koja hranu razbacuju na sve strane.

Ili jasta plastična kutijica nazvana Egi za potrošače koji ne vole da ljušte kuvana jaja, a takvih je, sudeći po broju prodatih Egisa puno.

Na veliko zadovoljstvo Betsi Kofman koja je došla na tu ideju, do sada je prodato šest miliona Egisa.

"Sve što treba da uradite je da razbijete jaje i sadržaj stavite u plastični kalup nazvan Egi”.

Egi stavite u ključalu vodu, i kada je jaje skuvano otvorite kalup, izvadite idealno oblikovano kuvano jaje, bez ljuske, bez nerviranja i haosa u kuhinji i sečete ga po želji.

Međutim ono što je najinteresantnije je da Betsi Hofman nije napravila Egi, nije našla proizvođača niti finansirala reklamu. Njena je, samo ideja.

“Jednostavno sam došla na ideju i poslala je. I to je sve što sam uradila.”

Betsi Kofman je osnove svoje ideje stavila na papir, priložila skicu i uplatila 25 dolara kompaniji Edison Nejšn u severnoj Karolini, koja pomaže da se ideje inovatora realizuju i plasiraju na tržište.

Iako kompanija Edison Nejšn za svoje usluge uzima veliki procenat od zarade prodatih proizvoda, Betsi Kofman kaže da je to za inovatore mnogo bolje rešenje nego da pokušavaju sami da ostvare svoju ideju, pronalaze proizvođača i probijaju se na tržišta.

"Oni utroše puno novca za patentiranje, legalizaciju i zaštitu patenta što je proces koji ponekad može da traje i godinama."

Inovatori putem interneta mogu da se uključe na brojne forume koji nude slične ili iste usluge ali Kofmanova kaže da je njoj saradnja sa Edison Nejšn najviše odgovara i da je stimuliše u pronalaženju novih ideja.

"Odjednom vam sine neka ideja, dok vozite na primer, tako je meni došla ideja da napravim Egis. I to mi se posrećilo. Međutim kada od investitora dobijete odgovor sa velikim X znači da je vasa ideja odbačena. "

Na osnovu podataka dobijenih ispitivanjem tržišta, KOfmanova je dobila ponudu da osmisli Egis 2, kalup sličan prethodnom. Sada samo preostaje da se utvrdi da li će i ta inovacija biti rentabilna.
XS
SM
MD
LG