Linkovi

Stefanović: Srbija spremna da podeli teret sa EU


Ministri unutrašnjih poslova Srbije, Austrije, Makedonije i Mađarske (s leva), Ohrid 4. septembar 2015.
Ministri unutrašnjih poslova Srbije, Austrije, Makedonije i Mađarske (s leva), Ohrid 4. septembar 2015.

Ministri unutrašnjih poslova Srbije, Mađarske, Makeonije i Austrije sastali su se u Ohridu gde su razgovarali o pronalaženju zajedničkog rešenja za migrantsku krizu.

Ministri unutrašnjih poslova zemalja najviše pogođenih prilivom migranata – Mađarske, Srbije, Austrije i Makedonije danas su potpisali memorandum o razumevanju za pronalaženje i implementaciju koordinisanih mera za rešavanje krize.

Sastanak je održan u Ohridu, dok je oko 4 hiljada novih migranata stiglo na makedonsku granicu.

Mađarska zamenica državnog sekretara, Kristina Berta rekla je da njena zemlja – koja je u samom centru krize s obzirom da je glavni prelaz u zonu Šengena – traži da predstavi kriznu situaciju.

“Donećemo dosta izmena mađarskog zakona kako bismo otvorili mogućnost da predstavimo kriznu situaciju nastalu zbog priliva migranata, i da bismo omogućili ubrzane procedure za ljude koji traže azil i naravno da pooštrimo sankcije protiv krijumčara ljudima”, rekla je Berta.

Zakonodavci u Mađarskoj izglasali su izmene zakona o migracijama koji će, kako vlada navodi, smanjiti broj ilegalnih ulazaka u zemlju na nulu, počevši od 15. septembra. Izmenama zakona se podrazumeva uspostavljanje “tranzitne zone” na granici gde će se azilanti držati dok se njihovi zahtevi na procesuiraju, i odakle će biti deportovani ukoliko njihov zahtev bude odbačen.

Ovim merama se predlaže i zatvorska kazna za one koji pređu granicu bez dozvole ili oštete 175 kilometara dugačku ogradu koju Mađarska diže na granici sa Srbijom.

Srpski ministar unutrašnjih poslova, Nebojša Stefanović rekao je da su ministri radili na pronalaženju “zajedničkog rešenja” ali je i otvoreno kritikovao ogradu na granici.

“Naravno da mi ne smatramo da će podizanje zidova zaustaviti ljude”, istakao je Stefanović.

Srpski ministar unutršanjih poslova je na marginama sastanka takođe izjavio da je Srbija spremna da razgovara o prihvatanju određene kvote migranata, čime bi se podelio teret sa Evropskom unijom rekavši da je za zemlju koja želi da postane članica EU, ovo dobro vreme da pokaže da je spremna.

U međuvremenu, vlada Srbije je, takođe danas, u Beogradu usvojila akcioni plan za izbegličku krizu, rekao je srpski ministar za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

“Akcioni plan, nema tu nekih velikih tajni. To je spisak potreba i spisak konkretnih dejstava različitih organizacija i različitih delova državnog aparata u slučaju da ovde bude veći broj ljudi nego što ih sada imamo", rekao je Vulin.

On je dodao da budžetu Srbije treba dodatna direktna finansijska pomoć Evropske unije kako bi se zadržao trenutni nivo pomoći migrantima.

“Mi tražimo direktnu budžetsku podršku. Platite naše policajce, platite naše vojne lekare, pomozite nam da platimo naše lekare, pomozite nam da platimo aktiviste Crvenog krsta. Mi ćemo obezbediti i konzervu i lek, ali onaj koji treba tu konzervu da podeli i onaj ko treba taj lek da prepiše – on je na našem budžetu.”

Evropska unija je do sada uputila oko milion i 700 hiljada evra pomoći Srbiji i Makedoniji za rešavanje trenutne krize. U Srbiji je do sada registrovano preko 115 hiljada potencijalnih azilanata, kojima su obezbeđeni hrana, lekarska pomoć i identifikacioni dokumenti u važnosti od 72 sata.

XS
SM
MD
LG