Linkovi

Medjunarodna konferencija o SIDI


Konferencija o sidi održava se u Vašingtonu
Konferencija o sidi održava se u Vašingtonu

Ograničenja koja je 46 zemalja sveta uvelo putnicima koji boluju od SIDE diskriminatorna su i poslovno negativna

Direktori vodećih međunarodnih korporacija traže ukidanje ograničenja putnicima koji su HIV pozitivni. Dvadesetak korporacijskih lidera je danas ukazalo da su ograničenja koja je uvelo 46 zemalja u svetu i diskriminatorna i poslovno negativna.

Oni su izdali saopštenje uoči šestodnevne Međunarodne konferencije o sidi u Vašingtonu, na kojoj će učestvovati oko 25 hiljada vrhunskih istraživača side, političara, diplomata i drugih zainteresovanih. Direktor kompanije „Levi Stros“, Čip Berg, izjavio je da u svetu poslovne konkurencije, korporacijama treba omogućiti da upućuju svoje službenike gde god je potrebno.

Bijenalna konferencija se održava u Vašingtonu prvi put posle 22 godine, zahvaljujući tome što je predsednik Barak Obama 2010. ukinuo zabranu dolaska u Sjedinjene Države osoba zaraženih HIV-om. Na konferenciji treba da govore i američka državna sekretarka Hilari Klinton, bivši predsednik Bil Klinton i bivša prva dama Sjedinjenih Džava Lora Buš.

Među ostalim govornicima su predsednik Svetske banke Džim Jong Kim i predsednik „Majkrosofta“ i filantrop Bil Gejts. Ujedinjene nacije kažu da je u 2011. godini u svetu bilo 34 miliona osoba zaraženih virusom HIV ili sidom, od kojih je te godine umrlo milion i 700 hiljada.
XS
SM
MD
LG