Linkovi

Mid: Tramp odustaje od Rusije, okreće se Kini


Walter Russell Mead, Scholar, Hudson Institute
Walter Russell Mead, Scholar, Hudson Institute

U nedavnom intervjuu za Volstrit Džornal, predsednik Donald Tramp je pored ostalog rekao da je spreman da Kini obezbedi povoljan trgovinski status i sporazum ukoliko Peking bude pomogao u rešavanju problema severnokorejskog nuklearnog programa. Volter Rasel Mid profesor i istaknuti ekspert za međunarodne odnose u Institutu Hadson, smatra da je novi šef Bele kuće time pokazao da je spreman da trgovinske odnose koristi kao instrument američke spoljne politike.

Mid ovako opisuje Trampov kredo na međunarondom planu:

“Arhitektura spoljne politike Trampa polazi od američke moći, obnavljanja američke moći i korišćenja američke moći za unapređivanje američkih interesa.”

Mid zapaža da Tramp suočen sa realpoltikom sve učestalije odustaje od kursa koji je zastupao tokom svoje izborne:

“Tokom prvih nedelja svog predsedničkog mandata, Tramp se nadao da će uspeti da odvoji Rusiju od Irana. Svaki američki predsednik bi za Rusiji, Iran u Kinu zaključio da predstavljaju zemlje sa kojima SAD imaju problematične odnose. Međutim, Rusiju brine islamistički terorizam, koji brine i nas. Rusija nije oduševljena usponom Kine, što stvara podozrenje i kod nas. Čini se logičnim da je od tri pomenute zemlje Rusija ta sa kojom se može uspostaviti bliža veza. U stvari i prethodna dva predsednika, Džordž Buš mlađi i Barak Obama su pokušali resetovanje. Međutim, postoje brojni komplikovani razlozi zbog kojih nikako ne dolazi do toga.”

Tramp se potom okrenuo Kini, kaže Mid.

“Tramp se sada nada da će odvojiti Kinu od Severne Koreje. Otkrio je da je Kina mnogo veća sila od Rusije, naročito u smislu ekonomske ekspanzije. Ispostavilo se da SAD i Kina lakše pregovaraju, nego Vašington i Moskva, delimično zbog toga što Tramp ne zazire od korišćenja trgovine kao političkog oružja. Kineskom predsedniku je saopštio da može doći do još povoljnijeg trgovinskog aranžmana ukoliko bude pomogao da se reši pitanje Severne Koreje. Pregovaračka ponuda se pokazala interesatnom kineskoj strani, koja tu vidi potencijalnu korist, ali i opasnost za sebe.”

Predsednik Tramp koji je tokom kampanje stalno govorio protiv ratova u koje se Amerika uplitala proteklih godina, izvršio je vazdušne udare u Siriji i bacio najveću nenuklearnu bombu, koju Amerika poseduje, na Avganistan. Po Midu te vojne akcije imaju dublju potku:

“Vazdušni udari na Siriju a potom bacanje bombe u Avganistanu upućuju dvostruku poruku, vojnu i političku. Očigledno je da je signal upućen Kini. Tramp, naime, daje do znanja da se njegova administracija za razliku od prethodnih, možda neće držati postojećeg vojnog protokola kada je reč o Severnoj Koreji.”

Može li Tramp uspeti sa svojom strategijom? Mid kaže, videćemo.

Amerika je do sada isprobala svaku drugu „kartu“ u pokušaju da uspostavi efikasnu saradnju sa Kinom protiv ove opasne severnokorejske pretnje. Preostaje da se vidi da li će Trampov merkantilistički pristup doneti rezultate, zaključuje Mid.

XS
SM
MD
LG