Linkovi

Riva Goužon: Tramp i Putin spremni za dijalog - ishod neizvestan


Riva Goužon, potpredsednik za globalnu strategiju konsultantske firme Stratfor
Riva Goužon, potpredsednik za globalnu strategiju konsultantske firme Stratfor

Želimo obnavljanje dijaloga i da se odnosi sa SAD vrate na konstruktivni kolosek, izjavio je ovih dana portparol Kremlja, Dmitrij Peskov. Novoizabrani predsednik Donald Tramp je u najnovijem razgovoru sa novinarima Njujorka Tajmsa ponovio da želi da sa Moskvom uspostavi dobre, obostrano korisne odnose bazirane na uzajamnom poštovanju.

Međutim, potpredsednici za globalnu strategiju konsultatntske firme Stratfor, Riva Gužon upoyorava da su sve malobrojnija pitanja na kojima je moguća saradnja između SAD i Rusije:

“I dalje postoji veliki broj ograničenja za širi dijalog. Primetno je, na primer, da Putin i njegovu glasnogovornici daju veoma oprezne izjave u smislu, čuli smo odlične izjave od strane Trampovih savetnika, ali čekamo akciju, reči nisu dovoljne. Rusija ima vrlo jasne ciljeve. Pre svega želi uspostavljanje čiste granice između Rusije, kao i njene sfere interesa prema Zapadu. To podrazumeva sputavanje manevarskog prostora NATO-a, njegovog proširenja sa novim članicama, kao i vojnog jačanja aljanse koje je u toku. Putin takođe želi garanciju da se Amerika neće mešati u unutrašnja pitanja Rusije koja se suočava sa sve većim ekonomskim i socijalnim izazovima.”

Rusija se nada i ukidanju zapadnih finansijskih sankcija, naročito zbog potrebe tehnološke modernizacije njene naftne industrije, kako bi ostala konkurentna na svetskom tržitštu. Međutim, naša sagovornica nije uverena da će nova Trampova administracija u punoj meri izaći u susret željama Moskve.

“Ipak, američkoj strani je i dalje u interesu da sputava Rusiju u nametanju svoje sile u Evropi i zastrašivanju susednih zemalja. Ima prostora za pregovore o popuštanju u režimu sankcija. Tramp će imati dovoljno vlasti da ukida pojedine sankcije Rusiji, postoji i mogućnost nekakvog privremenog američko-ruskog dogovora oko Sirije. Međutim, situacije kao što je osećaj ugroženosti kod baltičkih zemalja i njihova nova spremnost da preuzmu veću odgovornost za finansiranje NATO-a – što Tramp traži od američkih vojnih saveznika – smanjuju prostor za širi dogovor sa Moskvom.”

Cilj ruskog vojnog angažovanja u Siriji je da postane u načelu nezaobilazni partner SAD na Bliskom Istoku, tvrdi Gužon i dodaje:

“Pošto su SAD fokusirane na to da unište Islamsku državu, Rusija pokušava da se uključi kao faktor bez kojeg taj cilj ne može da se postigne. Moguće je da Amerika, na primer, zbog Rusije napravi kompromis u odabiranju grupa koje podržava u operaciji protiv ID, ali drugi učesnici u rešavanju krize su Turska i druge sunitske države, što sužava prostor za takve dogovore.”

U međuvremenu, mogućnost bilo kakvog približavanja SAD i Rusije uznemirava američke NATO saveznike, nastavlja Gužon. Međutim, po njenoj oceni uloga koju Amerika igra u bezbednosti Evrope verovatno se neće mnogo menjati pod predsednikom Trampom - pre svega zbog geostrateškog imperativa SAD da očuvaju bezbednost i integritet svog najvažnijeg bezbednosnog partnera u svetu.

XS
SM
MD
LG