Linkovi

Gedmin: Putin želi konfrontaciju


Džefri Gedmin, saradnik Instituta za strateški dijalog u Vašingtonu
Džefri Gedmin, saradnik Instituta za strateški dijalog u Vašingtonu

Putin i njegov režim nisu zainteresovani za partnerstvo, već za konfrontaciju sa Zapadom, kaže Džefri Gedmin, visoki saradnik Instituta za strateški dijalog Univerziteta Džordžtaun.

Geostrateške ambicije ruskog predsednika Vladimira Putina nisu nikakva tajna, kaže politolog Džefri Gedmin. Putin smatra da ima pravo na privilegovani položaj Rusije u odnosu na svoje susede, dok NATO i američki uticaj u svetu naziva pretnjom za ruski narod:

“Evo šta ja mislim o Putinovim ambicijama. On pre svega želi oslabljeni Zapad, zatim smanjenu ulogu SAD i u Evropi i u svetu uopšte. Cilj mu je takođe da Evropu podeli u dve interesne sfere. I najzad, on nastoji da ostane čvrsto na vlasti, odnosno spreči bilo kakvu vrstu ‘obojene revolucije’ u Rusiji.“

S obzirom da je bivši čovek sovjetske tajne službe, KGB-a, način na koji Putin razmišlja je potpuno logičan, kaže Gedmin.

“On je nekadašnji KGB-ovac, aktivni učesnik u podrivanju američkih pozicija u svetu i odan operativac u ideološkoj borbi između Istoka i Zapada. Nije slučajno što Putinova vojna doktrina proglašava NATO i Ameriku neprijateljem broj jedan Rusije. U tom svetlu, Putinovi potezi i intervencije postaju razumljivi.”

Putin je sofisticirani operativac, nastavlja Gedmin.

“On se razume u međunarodnu diplomatiju, svetsku ekonomiju, energetiku, i dobro poznaje svet propagande i moć manipulisanja informacijama. Novinari izgledaju lepo, pametni su, dovitljivi, mogu da budu i zabavni. Ali, Russia Today ne poštuje osnovne standarde novinarstva. Program vrvi od poluistina i pristrasnih komentara i tumačenja.”

Putin ipak nije veliki strateg, ističe naš sagovornik.

“On vešto koristi svaku priliku koja mu se pruži. Najnovija je kriza u Siriji, gde pokušava da dokaže da Rusija igra važnu međunarodnu ulogu. Ali, ne vidim da Rusija može da pridobije novu klijentelu niti da može da nametne novi strateški aranžman u regionu.”

Zapad je zatečen agresivnim nastupom ruskog predsednika kako u Ukrajini, tako i u Siriji, priznaje Gedmin. Međutim, on sumnja da Putin može da ostvari svoje ambiciozne planove:

“Putin uspeva da formira kratkoročne taktičke alijanse, ali Rusija nema dovoljno ekonomskog, vojnog ili diplomatskog uticaja u svetu za uspostavljanje trajnog strateškog saveza pomoću kojeg bi ostvarila svoje dugoročne ciljeve. Približavanje Kini, na primer, ne garantuje takvo partnerstvo iz jednostavnog razloga što Kina sebe vidi kao supersilu, a Rusiju kao aktera koji joj nije dorastao.”

Putin stoga, uglavnom igra ulogu štetočine. On grabi teritorije tamo gde može i meša se u politiku zemalja u kojima to može, tvrdi Gedmin:

“On je čovek koji kaže: ‘Što je moje, moje je. I što je tvoje, moje je’.”

Putin ne želi partnerstvo, već konfrontaciju sa Zapadom – jer njegova verzija interesa Rusije nema baš nikavih dodirnih tačaka sa interesima Zapada, zaključio je na kraju jedan od vodećih američkih eksperata za Rusiju.

XS
SM
MD
LG