Linkovi

Princ Selasije: Želim da živim u Etiopiji


Princ Ermias Sahle Selasije, unuk etiopskog cara Hajla Selasije govori za Glas Amerike o uspomenama na svog dedu i veze Etiopije i bivše SFRJ, kao i želji da se vrati u svoju zemlju.

Za Glas Amerike govori princ Ermias Sahle Selasije, unuk etiopijskog cara Haila Selasija, o svojim sećanjima na svog dedu i vezama izmedju cara Selasija i pokojnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita.

Princ Ermias: “Nosim u sebi sećanja iz detinjstva sve do svoje 14-te godine, koja su, naravno, iz perspektive deteta. Dobro se sećam dvora, nekih zvaničnika i verskih ceremonija, posebno proslave Božića i Uskrsa, kojima sam prisustvovao sa mojim dedom, carom Hajle Selasijem. Jedno od mojih najranijih sećanje se odnosi i na posetu predsednika Tita Etiopiji, posetu engleske kraljice, i mojih poseta raznim delovima Etiopije. Naravno kao dete, dobro se sećam čestog obilaska zoološkog vrta na dvoru.”

Glas Amerike: Car Hajle Selasije i jugoslovenski predsednik Tito održavali su bliske odnose, zasnovane na ličnoj naklonosti, ali i na političkom afinitetu kroz pokret nesvrstanih?

Princ Ermias: “Obojica lidera su prošla kroz Drugi svetski rat i imala zajednički istorijski osećaj za to i borbu protiv fašizma. Oni su takodje bili lideri u okviru pokreta nesvrstanih; predsednik Tito je posetio Etiopiju, a car Selasije Jugoslaviju. Sećam se da je predsedniku Titu bila data jedna vila u Adis Abebi, koja je kasnije pretvorena u jugoslovensku ambasadu. Imate i sličnosti u sudbinama dva naroda, izmedju ostalog i zajedničko pravoslavlje.”

Glas Amerike: Kao predsednik Krunskog saveta Etiopije u inostranstvu, kako biste definisali Vašu misiju?

Princ Ermias: “Krunski savet igrao je i igra važnu ulogu; medjutim, u prošlosti su izražene neujednačene procene o njegovoj ulozi i važnosti. Ali, to se da očekivati, kada pobednička strana piše stranice istorije. Medjutim, na praktičnoj strani, mi obezbedjujemo stipendije za naše studente i njihovo školovanje. U tom smislu, dobro se sećam da je svojevremeno Jugoslavija obezbedjivala stipendije za etiopske studente, posebno na tehnološkom polju. Sada smo, na primer, angažovani na projektu za pročišćavanja pijaće vode u Etiopiji, kao ključnoj komponenti za svako društvo. U Etiopiji, veliki deo populacije nema pristup čistoj pijaćoj vodi, i tome nastojimo da damo što veći doprinos.”

Glas Amerike: Kakvi su Vaši budući planovi?

Princ Ermias: “Želim da živim u Etiopiji, i to je za mene vrlo važno. Takodje želim da učestvujem u izgradnji zemlje, kao i svaki drugi zemljak i patriota. U tom smislu, ja pozdravljam povratak princa Aleksandra Karadjordjevića u Srbiju, koga cenim, i znam da je on dosta toga žrtvovao. Svestan sam humanitanih akcija porodice Karadjordjević, kao i akcija u oblasti obrazovanja i zdravstva. Dakle, princ Aleksandar je postavio primer vredan da se sledi.”
XS
SM
MD
LG