Linkovi

Mićić: Bijeljina ima dosta da ponudi SAD-u


Mićić: Bijeljina ima dosta da ponudi SAD-u

O razlozima posete SAD, potencijalnoj privrednoj saradnji koji grad Bijeljina nudi američkim partnerima i ovdašnjim susretima, kolega Branko Mikašinović razgovarao je sa načelnikom opštine Bijeljina, Mićom Mićićem.

Mićić: “Prvi i osnovni razlog naše posete SAD je afirmacija našeg grada, Bijeljine i Semberije i da probamo da prezentiramo naše privredne potencijale u SAD, da nadjemo prijatelje i partnere u SAD i da nastavimo tempom razvoja kao što je do sada bilo i da još više razvijemo Semberiju i opštinu Bijeljinu.”

Glas Amerike: Kakve privredne potencijale ima grad Bijeljina koji bi mogli da se plasiraju u SAD?

Mićić: “Ja nisam došao ovde da se žalim na neke prilike, već hoćemo da istaknemo da smo grad koji najbrže napreduje u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini i da Bijeljina kao regija ima šta ponuditi svetu. Mi smo pre svega pokušali da, s obzirom da smo žitnica, da smo na 734 kvadratna kilometra, da je 70 odsto obradiva površina, da imamo potrebu i mogućnost da proizvodimo zdravu hranu. Očekujemo da je to budućnost, da kroz prirodne pogodnosti, kao što je geotermalna voda, kao što je zemljište koje je pogodno za poljoprivredne proizvode, i tu pre svega mislim na voće i povrće, da imamo ekološki čistu sredinu. Tu ekološki čistu sredinu pokušavamo napraviti kroz nekoliko projekata. Mi znamo da se bez upravljanja čvrstim otpadom, otpadnim vodama, i zaštite životne sredine ne može napraviti ekološki čista sredina. Mi smo upravo napravili te projekte u opštini Bijeljina zahvaljujući pomoći Svetske banke i Evropske banke i onoga što naši gradjani sami izdvajaju i to je prvi preduslov za proizvodnju zdrave hrane. Pored toga imamo geotermalnu vodu, koja je izvor energije, obnovljiv izvor energije za budućnost, a čitava Bijeljina leži na geotermalnoj vodi, koja je na temepreaturi od 85 do 95 stepeni i ima je u velikim količinama i do sada je samo neznatno koriščena i mislimo da je to budućnost Bijeljine. Mislimo da su to neke privredne pogodnosti naše opšitne i želimo da ih prezentujemo svetu.”

Glas Amerike: Kakvi su dosadašnji rezultati Vaših susreta i razgovora ovde u Americi?

Mićić: “Amerika je velika, a ja sam došao nakratko, ali za ovo malo dana sam puno proputovao i imao dosta sastanka. Imao sam pre svega u Čikagu puno sastanaka sa ljudima, kao što je kompanija Pavlović, koja već ima neke rezultate rada i ulaganja u regiji Semberija. Ima još ljudi sa kojima smo razgovarali na temu ulaganja u opštinu Bijeljina. Ono što je bitno je da nama nije cilj da razgovaramo samo sa ljudima u dijaspori već sa svim ljudima koji to žele. Nakon Čikaga, gde sam proveo tri-četiri dana i gde sam se sastao sa više privrednika, dva dana proveo sam u Vašingtonu gde sam imao sastanak u kabintetu kongresmena Dena Bartona. Sa šefom kabineta smo razgovarali o ekonomskim pitanjima u budućnosti, a imaćemo i sastanke sa nekim drugim kongresmenima u Vašingtonu. To je pre svega zbog afirmacije našeg rada i privrednih potencijala i traženja načina da saradjujemo u ekonomiji, a pored ekonomije, tu je i prijateljstvo i kulturna saradnja.”

XS
SM
MD
LG