Linkovi

Stojkov: Transakcija za stabilizaciju Farmakoma


Stojkov: Transakcija za stabilizaciju Farmakoma
Stojkov: Transakcija za stabilizaciju Farmakoma

Partner u firmi Vašingtonski međunarodni poslovni savet Duško Stojkov već duže vreme je angažovan u Srbiji radeći na jednom od najvećih bankarskih poslova u toj zemjlji. Za "Glas Amerike" Stojkov iznosi pojedinosti o tom poduhvatu.

Stojkov: "Reč je o jednoj od najvećih finansijskih bankarskih transakcija ove godine u istočnoj Evropi, a sigurno najvećoj finansijskoj transakciji, koju je Međunarodna finansijska korporacija (IFC) uradila u Srbiji i balkanskom regionu. Transakcija je izuzetno bitna s obzirom da je u njoj učestvovala grupa banaka iz Srbije i inostranstva, i radi se veoma velikom iznosu, tako da je ovaj posao izuzetno interesantan i veoma bitan za Srbiju i našeg klijenta, kompaniju 'Farmakom MB' iz Šapca".

Glas Amerike: Koji je bio povod nedavne posete Vašingtonu vašeg klijenta Miroslava Bogićevića, predsednika kompanije Farmakom MB?

Stojkov: "Povod je bio poziv od strane Međunarodne finansijske korporacije da gospodin Bogićević, kao predstavnik svoje firme, učestvuje u programu dodeljivanja nagrade “Client Leadership Awards Program”, što je izuzetno veliko priznanje gospodinu Bogićeviću i njegovoj kompaniji. Reč o ekskluzivnom događaju, na koji Međunarodna finansijska korporacija poziva desetak do dvadeset svojih najbitnijih klijenata širom sveta i, naravno, to su klijenti koji u očima Korporacije predstavljaju kompanije, ne samo finansijski stabilne sa velikim potencijalom za ekspanziju, nego i socijalno odgovorne, što je 'Farmakom'-u u svakom slučaju veliko priznanje.

'Farmakom' je jedna od socijalno najodgovornijih kompanija u Srbiji, s obzirom da zapošljava 3.500 ljudi i jedna od najuspešnijih priča u privatizaciji u Srbiji s obzirom da uopšte nije bilo otpuštanja posle procesa privatizacije. Takođe je ekološki izuzeno odgovorna kompanija. Ovo nisu samo prazne reči, već je očigledno da i Međunarodna finansijska korporacija ima isto tako mišljenje i to je bio jedan od glavnih razloga za poziv da učestvuje u ovoj konferenciji najvažnijih klijenata te organizacije".

Glas Amerike: Šta bi ste mogli da nam kažete o značaju kompanija koje su veliki izvoznici za privredu Srbije?

Stojkov: Ova transakcija je izuzento značajna u smislu da stabilizuje jednu kompaniju kao što je 'Farmakom', koja je veoma veliki izvoznik, ne samo za tu firmu, već i za srpsku privredu generalno. Svima je poznato da su veliki izvoznici veoma bitni za svaku zemlju koja teži da ispravi svoj negativni bilans u trgovinskom deficitu. Shodno tome, posle jedne ovakve transakcije 'Farmakom', kao veliki izvoznik, biće u odličnoj prilici da kroz ekspanziju i dalje napreduje i da bitno učestvuje bitno u popravljanju negativnog trgovinskog deficita Srbije".

XS
SM
MD
LG