Linkovi

Petrović: Građani glavni partner za novu strategiju


Petrović: Građani glavni partner za novu strategiju
Petrović: Građani glavni partner za novu strategiju

Strategija Vlade Kosova za sever Kosova biće zasnovana na Ahtisarijevom planu, jer je to šansa koju Srbi ne smeju propustiti, izjavio je - u ekskluzivnom intervjuu za "Glas Amerike" - zamenik premijera Kosova Slobodan Petrović. Petrović koji je i ministar za lokalnu samoupravu, kazao je da će glavni fokus strategije biti ekonomski razvoj ovog dela Kosova i istakao da će partneri za njenu primenu na prvom mestu biti sami građani.

Glas Amerike: Nedavno ste najavili novu stategiju Vlade Kosova za Sever Kosova. Na čemu se ona zasniva?

Slobodan Petrović: "Pre svega strategija je za sever i u okviru je plana Martija Ahtisarija. Ona se prvenstveno fokusira na ekonomski razvoj severa. Prosto je neprihvatljivo da se to pitanje severa i decentralizacije toliko politizuje. U prilici sam da vidim koliko građani na severu gube investicije, ne samo od Vlade Kosova već i od međunarodne zajednice i potrebno je da na taj način mobilišemo sredstva za naše građane na severu, kako bi realizovali projekte".

Glas Amerike: Da li to znači da građani na severu ne mogu da dobiju nista više od Ahtisarijevog plana. Bilo je priče o takozvanom "Ahtisari plus" planu?

Slobodan Petrović: "Ono što je činjenica jeste pre svega da smo mi kritičari nečega što ne poznajemo. Ja znam da ovaj plan nije idealan, a svestan sam realnosti da je to šansa koju ne smemo propustiti. U prilici smo da vidimo proces decentralizacije i proces formiranja novih opština sa srpskom većinom na jugu Kosova. Ta činjenica sama po sebi puno govori. Nije dovoljno samo formirati opštine, već posle na osnovu toga raditi na poboljšanju života i to je jedna utakmica u kojoj važnu ulogu igraju građani. Potrebno je da građani koji žive na severu budu pravilno informisani o tom procesu. Vrlo je važna i pozitivna ocena Izveštaja Evropske Komisije o napretku Kosova, u kojem se koji pozitivno ocenjuje proces decentralizacije, kao najbolji proces koji se dogodio na Kosovu u poslendjih par godina. To je jedna činjenica i svestan sam da građani na severu, pre svega srpske nacionalnosti, treba da budu pravilno informisani i da znaju šta je to što im ide u prilog".

Glas Amerike: A šta im ide u prilog? Mogu li decentralizovane opštine sa srpskom većinom ovamo na jugu na neki način da budu uzor za sever Kosova?

Slobodan Petrović: "Svakako da mogu. Ima tu naravno još puno posla i rada na jačanju kapaciteta tih opština. Realno je i da je period od dve godine vrlo mali da se ocene te opštine. U infrastrukturalnom delu ima puno poboljšanja, mada sam svestan da i tu ima prostora za rad i još veći kvalitet. Ali sigurno da mogu da budu primer za sever".

Glas Amerike: Imate li partnere i ko su vam partneri za primenu ove strategije?

Slobodan Petrović: "U svakom slučaju, partneri treba da budu sami građani, jer svuda u svetu u procesu decentralizacije građani su deo ovog procesa, zato što je to u njihovom interesu".

XS
SM
MD
LG