Linkovi

Fejt: Verujem u uspeh dijaloga


Fejt: Prvi koraci u dijalogu Beograda i Prištine su pozitivni
Fejt: Prvi koraci u dijalogu Beograda i Prištine su pozitivni

Uspešnost reazgovora Beograda i Prištine može obema stranama doneti veliku korist u pogledu približavanja Evropskoj Uniji, izjavio je specijalni predstavnik Evropske Unije Piter Fejt. U intervjuu za Glas Amerike Fejt kaže da sprovodjenje decentralizacije na severu Kosova ne predstavlja integraciju, kako je kazao srpskih gradjana u kosovski sistem i izrazio nadu da će i to pitanje biti rešeno kroz dijalog. Fejt koji je i šef Međunarodne civilne kancelarije na Kosovu kaže da istragu o navodima Dika Martija treba da vodi EULEKS.

Glas Amerike: G-dine Fejt, prvi susret, odnosno prva runda razgovora između Beograda i Prištine u Briselu, je završena. U ponedeljak očekujemo početak druge runde. Šta „Kosovski Brisel“, ili ako Vam je lakše, ICO, kaže na to?

Fejt: Pitate me kao međunarodnog civilnog predstavnika, ali ja bih želeo da govorim i u ime Evropske Unije. Reći ću Vam, da pozdravljam ovaj dijalog. Prvi koraci u tom dijalogu su pozitivni. To izgleda kao neka osnova za raspravljanje o bitnim temama koje su od direktnog interesa za građane, i u Srbiji i na Kosovu.

Glas Amerike: Šta ako se Beograd i Priština ne dogovore. Imate li neka gotova rešenja ili predloge?

Fejt: Nisam o tome razmišljao. Ja mislim da bi trebalo da gledamo na stvari pozitivno. Imamo sve razloge da verujemo da će dijalog biti uspešan, plodonosan, između ostalog i zato što vidimo šta je tu uloženo. I za Srbiju i za Prištinu postoje važne dobiti i koristi od toga, kao što je približavanje Evropskoj Uniji, svako na svoj način, svako u svom ritmu. Ja mislim da obe strane imaju dobru volju da postignu rezultate. Posrednik je izuzetno stručan u vođenju ovog postupka. Zbog toga imam sve dobre nade da će ovo biti uspešno.

Glas Amerike: Nedavno ste izjavili da se naredne godine mogu očekivati izbori na severu Kosova. Kakav je scenario u postizanju tog cilja?

Fejt: Mislim da decentralizacija može da bude od koristi građanima. Dozvolite mi da kažem da u svemu tome reči koje koristimo treba pažljivo odmeriti. Kada to kažem, mislim da kada govorimo o severu Kosova, ne treba da pričamo o integraciji srpskih građana na severu. Ono što mi tražimo i pokušavamo jeste da im pružimo dobrobiti i prednosti decentralizacije, kao što je deo dogovora u kome će ovo takođe biti razmatrano za vreme dijaloga.

Glas Amerike: Mislite li da sever Kosova može dobiti neki specijalni status?

Fejt: Ne bih bio baš strog u tome i da ja propisujem kako bi taj aranžman za sever izgledao. Trebalo bi da nema nasilja i da sever Kosova ne bude jedna vrsta zamrznutog konflikta. Unutar tih parametara, na dijalogu je da nađe rešenje koje je prihvatljivo: građanima na severu, Beogradu i Prištini.

Glas Amerike: Prošle nedelje je na Kosovu uhapšeno devet osoba, pod sumnjom da su počinili ratne zločine. Nakon toga smo imali i proteste u skoro svim većim gradovima Kosova. U kojoj je meri kosovsko društvo zrelo da se suoči sa tim nekim ružnim stvarima iz prošlosti?

Fejt: EULEX ima dva prioriteta među mnogim drugima, a to su ratni zločini i etnički motivisani zločini. Mislim da je za društvo na Kosovu veliki izazov da to prihvati. Da prihvati da su neki iz Oslobodilačke Vojske Kosova, koji su smatrani herojima, u stvari možda počinili zločine ili neka druga dela za koja moraju lično da odgovaraju. Mislim da je to proces koji će malo potrajati, a u međuvremenu vladavina zakona mora da se uspostavi i EULEX mora da radi svoj posao. Osumnjičeni, ukoliko ima dovoljno dokaza za to, onda treba da budu optuženi i da budu izvedeni pred lice pravde.

Glas Amerike: Dva meseca nakon donošenja izveštaja Dika Martija u Savetu Evrope, zna se da je postojala sumnja za najteža krivična dela protiv čovečnosti, da se istraga mora sprovesti, da je nadležnost na Međunarodnoj zajednici, ali se ne zna samo jedna stvar – ko će dobiti projekat, odnosno voditi istragu, EULEX, možda oživljeni UNMIK, neki od haških sudova ili neki novi igrač?

Fejt: Mislim da je najbolji mehanizam EULEX, pošto je Evropska Unija uložila puno sredstava i resursa u raspoređivanju svoje misije ovde. Oni imaju sposobnost, odnosno kapacitet da preduzmu dalje istrage u vezi sa izveštajem Dika Martija, izveštajem koji sadrži veoma ozbiljne navode i optužbe i treba da bude dalje ispitano kao veoma ozbiljna stvar. Mislim da koliko god EULEX ima potrebe za daljim jačenjem u tužilaštvu, u daljoj zaštiti svedoka, to može da se uradi. I dalje smatram da u osnovi EULEX treba da bude taj koji treba to da uradi i da preduzme neophodne korake.

Glas Amerike: Možete li da na sledeće pitanje odgovorite sa da ili ne? Da li je prilikom izbora predsednika Kosova prekršen Ustav?

Fejt: To je nešto što je sada izneseno pred Ustavni sud i ja ne želim da dajem nikakve presude unapred. Ono što Ustavni sud kaže biće njegovo. Po mom mišljenju bilo je proceduralnih i protokolarnih grešaka, pre nego da je to bio namerni pokušaj da se prekrši Ustav ili da se zaobiđe. To je moj utisak u ovom trenutku.

XS
SM
MD
LG