Linkovi

Vajsbrot: Razne opcije za Teheran


Mark Vajsbrot, kodirektor Centra za ekonomska i politička istraživanja
Mark Vajsbrot, kodirektor Centra za ekonomska i politička istraživanja

Da li pored medjunarodne postoji i unutrašnja opozicija razvoju iranskog nuklearnog programa? O tome kao i o mogućoj vojnoj akciji Izraela protiv Irana, razgovaramo sa ko-direktorom Centra za ekonomska i politička istrživanja, Markom Vajsbrotom.

Vajsbrot: “Na unutrašnjem planu, opozicija, vlasti i javnost dele isto mišljenje, odnosno da Iran ima pravo da razvije svoj nuklearni energetski program. Iran je potpisnik sporazuma o neširenju nuklearnog oružja, ne krši ga i dozvoljava tražene inspekcije. Prema tome, ne vidim razlog da se ta zemlja odrekne svog programa. U pogledu medjunarodne zajednice, SAD i Izrael imaju drugačiji stav, odnosno da Iran nema pravo da radi na obogaćivanju uranijuma, koji može da se koristi u vojne svrhe. Problem je u tome da miroljubivi nuklearni program otvara mogućnost za izgradnju nuklearnog oružja, a to je sada slučaj sa, recimo, Argentinom, Brazilom i Japanom, koji bi za nekoliko meseci mogli da se preorijenitšu sa mirobljubivog na vojni nuklearni program. Medjutim, sposobnost za proizvodnju nuklearnog oružja ne smatra se ilegalnom, suprotno samoj proizvodnji, i stoga je pitanje iranskog nuklearnog programa prvenstveno političko i bezbednosno.”

Glas Amerike: Da li sankcije protiv Irana pokazuju rezultate?

Vajsbrot: “Sankcije su delimično uspešne jer nanose štetu iranskoj ekonomiji, odnosno narodu, ali ne postoje nagoveštaji da će se Iran odreći svog nuklearnog programa. S druge strane, 16 američkih obaveštajnih agenicja je objavilo, kako je naveo “Njujork tajms”, da nema jakih dokaza u ovom momentu da Iran radi na proizvodnji nuklearnog oružja. Izrael se ne slaže sa tom konstatacijom, mada se druge zemlje slažu sa američkom procenom.”

Glas Amerike: Ako bi Izrael napao Iran da li bi to izazvalo iransku odmazdu i angažovanost SAD?

Vajsbrot: “To je veoma složeno pitanje. Iran bi mogao da izvrši kontranapad ili da ne reaguje i iznese to pitanje pred UN da bi se osudila akcija Izraela zbog kršenja povelje UN. Iran bi, medjutim, mogao da izvrši kontranapad, ali bi uložio svaki napor da izbegne direktne napade na američke vojne ciljeve i, kroz to, američku intervenciju. Postoji i teza da bi Iran mogao da izabere anonimne, indirektne napade na Izrael i zemlje koje ga podržavaju, njihove vojne i civilne interese, da privremeno blokira Ormuški moreuz da bi cene nafte porasle, i da se angažuje na još većoj destabilizaciji situacije u Iraku i Avganistanu, pa i Pakistanu. Dakle, Iran ima dosta opcija.”








XS
SM
MD
LG