Linkovi

Gasparelo: Demonstrantima potrebni lideri


Izbijanje i prihvatanje pokreta znak da postoji potreba za društvenim promenama: Linda Gasparelo
Izbijanje i prihvatanje pokreta znak da postoji potreba za društvenim promenama: Linda Gasparelo

Pokretu ‘Okupirajmo Vol strit’ su u ovom momentu presudno potrebne dve stvari—liderstvo i dobra organizacija” rekla je ko-voditelj televizijskog programa “Hronika Bele kuće” Linda Gasparelo za Glas Amerike.

Gasparelo: Uopšteno govoreći u fokusu pokreta, koji se za poslednja tri-četiri meseca proširio ne samo na sve veće gradove u SAD, već i širom sveta, su i dalje aktuelni društveni problemi: korporacijska pohlepa i nejednakost ličnih primanja. Ta sporna društvena pitanja su ono što motiviše ovaj veoma raznolik pokret.Ustvari, njega sada definiše parola “ Mi smo 99 odsto“ populacije, koja je zapostavljena društveno, ekonomski i politički. Ta ogromna većina stanovništva ne može da se nada da će ikada postati deo jednog odsto super bogatih ili finansijski dobro obezbedjenih, a to je ogromna većina stanovništva i njihov politički uticaj bio mogao da postane neprocenjiv.

Glas Amerike: Kakvi su ciljevi, a i buduća stratregija ovog pokreta?

Gasparelo: Ciljevi su različiti u zavisnosti od lokacije i sastava stanovništva. U Atlanti, na primjer, tamošnji gradjani govore kako bi trebalo preuzeti vlasništvo nad svim kućama, koje su prvobitni vlasnici izgubili zbog nemogućnosti otplaćivanja i pretvoriti ih u domove za beskućnike. U Feniksu u Arizoni, demonstranti bi želeli da se preko ustavnog amandmana spreči da sredstva korporacija budu korišćena za podmićivanje političara, odnosno sistema, dok se u Filadelfiji naglašava potreba za univerzalnim zdravstvenim osiguranjem. U univerzitetskom gradu Dejvisu u Kaliforniji ističe se potreba da se okonča praksa visokih školarine, koju studenti sada ne mogu da priušte, ili su opterećeni otplatama godinama nakon što diplomiraju. Drugim rečima, da se okonča pohlepa. U pogledu strategije, mislim da su ovom pokretu preusudno potrebne dve stvari: liderstvo i dobra organizacija, što sada nedostaje. Dakle, potrebno je elokventno liderstvo, neko poput Martina Lutera Kinga, koji bi rečito iznosio javnosti potrebe, aspiracije i želje tog pokreta. U svakom slučaju, u ovom momentu treba izaći iz faze privremenih kampova po trgovima i ulicama i ući u fazu sticanja političkog uticaja i njegovog kanalisanja preko postojećeg političkog procesa. To bi svakako privuklo još veću pažnju političara, koji sada analiziraju ovoj pokret i uvidjaju da je to pokret koji je javnost prihvatila i koji dobija konture permanentne i potencijalno veoma uticajne organizacije.Takva šansa se pokretu “ Okupirajmo Vol strit” pruža već iduće godine na predsedničkim izborima da postane važan i uticajan faktor , pod uslovom da bude dobro organizovan i sa jasnom političkom porukom, pošto je njegovo izbijanje i prihvatanje znak da postoji potreba za društvenim promenama.

XS
SM
MD
LG