Linkovi

Huper: Specijalni sud je važan za Kosovo


Politički analitičar Džejms Huper kaže da je neuspelo glasanje na Kosovu o formiranju specijalnog suda za ratne zločine - zabrinjavajuće, ali ne isključuje mogućnost ponovnog glasanja u kosovskom parlamentu.

Povodom nedavnog neuspešnog glasanja u Skupštini Kosova o ustavnim amandmanima kojim bi bilo omogućeno formiranje specijalnog suda za ratne zločine pojedinih pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova razgovarali smo sa Džejmsom Huperom, dobrim poznavaocem prilika na Balkanu.

Politički analitičar Džejms Huper je rekao da neuspelo glasanje predstavlja korak nazad.

"To je zaista korak nazad za stabilnost regiona. Kosovo je trebalo da obavi taj posao. Mislim da se neki na Kosovu plaše da bi predloženi sud podrio legitimitet Oslobodilačke vojske Kosova, da bi se bavio I drugim pitanjama a ne samo aktivnostima pojedinaca, koji se pominju u izveštaju Dika Martija, a koje je istraživao i specijalni američki tužilac Klint Vilijamson. Činjenicu da je skupština odbila da usvoji potrebne amandmane i to uprkos savetu SAD, najvećeg i najsnažnijeg saveznika Kosova, smatram zabrinjavajućim.”

Uprkos uverenju da bi sud bio nepravedan prema OVK, koja se smatra zaslužnom za odbranu Kosova u vreme Miloševića, veoma je važno da on bude uspostavljen, kaže Huper. Navodi u Marijevom izveštaju zaslužuju pažnju, dodaje on.

"Ukoliko to ne učine, moglo bi da započne nazadovanje regiona. Već imamo Makedoniju koja se suočava sa ozbiljnim teškoćama. Sada se pojavio i ovaj problem na susednom Kosovu. Obe pojave su znaci da region 16 godina posle NATO kampanje 1999. ponovo klizi ka nestabilnosti. Zna se da početak nestabilnosti može brzo da pređe u nasilje, koje na Balkanu nije lako prekinuti.”

Zapad je ponovo u defanzivi tvrdi Huper.

"Zapad ispoljava nedovoljnu inicijativu u rešavanju takvih problema. Prepušteno je zvaničnicima nižeg ranga da rešavaju pitanja u regionu. Na Balkanu gde postoji uzajamna zavisnost i povezanost, kada na jednom mestu stvari počnu da se zapliću taj proces se lako preliva preko granice.”

Zapad bi trebalo da preduzme mere pre nego što situacija postane zapaljiva, smatra Huper.

“Situacija bi mogla da izmakne kontroli. Mnogo je lakše zaustaviti proces u startu, dok nestabilnost nije preterana. Međutim, čim krenu emocije, sporadično nasilje, ljudi počnu da sagledavaju činjenice kroz nacionalističku prizmu, veoma je teško povratiti ravnotežu. Narušena situacija iziskuje jače mere da bi se smirila. Već smo videli da nasilje nije strano Balkanu i da može da stvori duboke podele.”

Mada je zabrinut zbog nedavnog poteza skupštine Kosova, Huper ipak ne isključuje mogućnost da kosovski poslanici odluče da ponovo glasaju i da izglasaju osnivanje suda za ratne zločine.

XS
SM
MD
LG