Linkovi

Eland: Jednim udarcem dve muve u Siriji?


Politički analitičar vašingtonskog Nezavisnog instituta, Ajven Eland za naš program priča da li bi vojni angažman SAD u Siriji predstavljao dvostruku akciju: jednu protiv režima Bašara Al Asada, a drugu portiv islamističkih terorista.

Eland: “Eventualna vojna akcija protiv Sirije mogla bi da ima dvostruki cilj: da ograniči ili eliminiše uticaj islamističkih terorista i doprinese promeni režima Bašara Al Asada. Zbog mogućeg korišćenja hemijskog oružja i velikog broja civilnih žrtva u ratu u Siriji, administracija predsednika Obame je pod velikim pritiskom da preduzme neku vrstu vojne akcije. Komplikovani zadatak u tome je izbor meta i kako bi se sprečili dalji napadi hemijskim oružjem, a istovremeno naneo udarac i teroristima i režimu Bašara al Asada. S druge strane, protivnici vojne intervencije ukazuju na komplikovanu situaciju u Iraku i Avganistanu koja bi teško mogla da opravda vojnu intrevenciju u Siriji.”

Glas Amerike: Bespilotne letelice su uspešno korišćene u Avganistanu, Pakistanu, Jemenu i drugde. Kakva je mogućnost za njihovu upotrebu u Siriji?

Eland: “Bespilotne letelice su uspešno korišćene u borbi protiv terorista u tim zemljama, ali su izazvale negodovanje lokalne populacije i vlada, tako da je njihova upotreba smanjena. U pogledu Sirije, dronovi bi mogli da se koriste protiv terorista, ali i selektivnih ciljeva režima Bašara al Asada. Problem sa ovom strategijom je da su ovaki napadi uspešni u borbi protiv terorizma, ali ne toliko i u napadima na, recimo, vojne objekte jedne zemlje, jer nakon njihovog uništavanaja, koje su dalje mete, a otpor režima ili terorista ostaje.”

Glas Ameriike: Da li se Al Kaida na Bliskom isoku, pa i u Siriji, konsolidije i dobija na uticaju?

Eland: “Al Kaida je sasvim drugačija organizacija u poredjenju sa onim što je bila pre desetak godina, jer se ona sada sastoji uglavnom od lokalnih i regionalnih ogranaka. Ogranak u Jemenu je, recimo, veoma aktivan protiv američkih interesa, dok Al Kaida u Siriji ima za cilj da svrgne Bašara Al Asada da bi se sama domogla vlasti. Ova situacija se može uporediti sa komunizmom tokom hladnog rata gde ste imali kineske, vijetnamske, kambodžanske i druge komuniste, koji su delovali relativno nezavisno, ali pripadali istom poketu i ideologiji. U borbi protiv terorista, ali i Bašara Al Asada, trebalo bi najviše koristiti obaveštajne službe i lokalne nesuglasice i ambicije, a samo u krajnjoj instanci se osloniti na selektivne napade bespilotnim letelicama i na specijalne jedinice."
XS
SM
MD
LG