Linkovi

Fefer: Republikanci moraju da promene stav


Fefer: Republikanci moraju da promene stav
Fefer: Republikanci moraju da promene stav

Tokom narednih nekoliko nedelja, do 2. avgusta, republikanci i demokrate moraju da prevazidju svoje političke podele i postignu sporazum o povećanju limita zaduženosti Sjedinjenih Država da bi se sprečile katastrofalne ekonomske i berzanske posledice ukoliko to ne bi bilo učinjeno. Povezana sa tim problemom je i debata dve vodeće političke stranke o smanjenju budžetskog deficita. O tome razgovaramo sa ko-direktorom Instituta za političke studije, Džonom Feferom.

Fefer: “Dužnička kriza bi mogla na papiru da se reši relativno lako. Republikanci su pre par meseci podneli svoj predlog, kojim se predvidja smanjenje potrošnje za 85 odsto, sa 15 odsto povećanja prihoda. S druge strane, administracija je nedavno podnela skoro istu formulu, 83 prema 17 odsto, koju su republikanci odbacili, rekavši da ne žele bilo kakvo povećanje poreza na prihod, mada su samo par meseci ranije priznali da je to nužno.

Naravno, na papiru, ovaj problem je rešiv i pristup dve stranke je, kao što se vidi, skoro identičan, ali republikanci su to odbacili na ideološkoj osnovi. U stvari, problem je u tome što republikanci iracionalno odbacuju svaku ideju povećanja poereza.“

Glas Amerike: Demokrate tvde da se ne može povećati prihod bez povećanja poreza. Koje je rešenje?

Fefer: „Republikanci će u osnovi morati da promene stav o ovom pitanju. Oni su to činili i u prošlosti. Sve se vrti oko definicije segmenta stanovništva koji želite da oporezujete. Obamina administracija stavlja na metu ljude koji imaju velike prihode. Republikanska stranka, ako želi da zadrži populističku poruku uoči sledećih izbora, trebalo bi mudro da prihvati oporezivanje najbogatijih, uprkos činenici da većina njih podržava tu stranku, uz obećanje donatorima da će im smanjiti porez ako pobedi na izborima, ali da će u medjuvremenu morati da podrži povećanje poreza. koje se i inače odnosi na procentualno veoma mali broj gradjana.

Takav scenario bi bio moguć kada bi republikanci pokazali političku mudrost, ali nisam sigruran da će tako postupiti. Ako postupe na taj način, imali bi možda mogućnost da pobede na narednim predsedničkim izborima, ali se bojim da će svojim krutim stavom sebi dati autogol.“

Glas Amerike: Kakve dugoročne mere su potrebne za fiskalni oporavak SAD?

Fefer: „Pre svega, mislim da postoji konsenzus medju ekonomistima i vladinim institucijama, da se sada ne može prekinuti sa ubacivanjem novca u ekonomiju. To znači da se ne može nametnuti veštačko ograničenje administraciji na potrošnju, kao što je limit zaduženja, u ovom kritičnom trenutku kada ekonomija nije u najboljoj situaciji, mada ima znakova skromnog oporavka.

Imate, recimo, skroman pad stope nezaposlenosti i povećanje industrijske proizvodnje. Dakle, sada nije vreme da se obustavi ubrizgavanje novca i svi se slažu sa tim osim republikanaca. U bliskoj budućnosti, mora se povećati proizvodnja i ohrabriti biznisi da otvaraju radna mesta. Ti isti biznisi imaju velike rezervne sume kapitala koji bi trebalo investirati u ekonomiju, ali oni nemaju potreban nivo poverenja u privredu i njen rast, na čemu bi predsednik trebalo da se angažuje i stvori atmosferu poverenja i pouzdanja.

U medjuvremenu, neposredna i važna akcija bi trebalo da bude da se smanje vojni troškovi, koje bi trebalo preusmeriti u industrijski sektor, posebno u domenu infrastukture. Sve dok se to ne učini, mi ćemo imati marginalni oporavak i kaskati za našim konkurentima u Evropi i Aziji.“

XS
SM
MD
LG