Linkovi

Tolksdorf: Ukrajinska kriza bi mogla da se odrazi na Balkan


Dominik Tolksdorf
Dominik Tolksdorf

Politikolog i saradnik vašingtonskog Instituta za mir, Dominik Tolksdorf za naš program razmatra kako se ukrajinska kriza odražava na Balkan i NATO.

Tolksdorf: “Potencijalno, situacija sa Ukrajinom bi mogla da se odrazi i na balkanski region. Naime, protesti ruskog stanovništva na Krimu mogli bi da posluže kao model za nezadovoljno stanovništvu u Bosni i Hercegovini, koje bi moglo da intezivira zahteve za ispunjavanje svojih prava, što se odnosi na opšte stanje u toj zemlji zbog nezaposlenosti, korupcije, nepotizma, ali i jakih etničkih podela. U Srbiji nemate proteste protiv vlasti. Imate čvrst stav Beograda po pitanju Kosova, ali i nastojanja na ulasku u EU, što dovodi tu zemlju u nezavidnu situaciju s obzirom na njene tradicionalne odnose sa Rusijom, ali i moguće pritiske sa dve strane – i iz Brisela i Moskve. U pogledu Makedonije, situacija sa Krimom u Ukrajini bi mogla da podstakne ambicije albanske populacije u toj zemlji u pravcu veće autonomije ili nezavisnosti.“

Glas Amerike: Kako objašnjavate činjenicu da su zapadne zemlje podržale nezavisnost Kosova, a sada imaju drugačiji stav prema Krimu?

Tolksdorf: "U suštini imate sličnu situaciju sa dve različite interpretacije i ishoda. Na Kosovu ste imali kršenje ljuskih prava uz zapadno tumačenje da je Kosovo jedinstven slučaj, što je doprinelo njegovoj nezavisnosti, uz vojnu podršku i intervenciju NATO-a i dipomatski pritisak Brisela i Vašingtona. Moskva je, slično vojnoj intervencijii u Gruziji 2008. godine, intervenisala sada na Krimu uz slično obrazloženje o potrebi zaštite ruske populacije ugrožene od strane centralne vlade u Kijevu. Slučaj Kosova je i dalje kontroverzan, a medjunarodna zajednica je podeljena, što se ogleda i u činjenici da je nezavisnost priznala otprilike polovina članica UN. To nam ipak govori o fenomenu jačanja secesionistickih pokreta i oprečnim interesima velikih sila.“

Glas Amerike: Da li bi kriza u Ukrajini mogla da eskalira i kako bi to moglo da se odrazi na širenje NATO-a?

Tolksdorf: “Mislim da će umesto eskalacije krize stupiti na snagu diplomatska aktivnost, pošto je aneksija Krima dovela do kritične zategnutosti odnosa Rusije i Zapada, tako da je potrebna de-eskalacija u svetlu najava Moskve da neće preduzimati vojne akcije u istočnoj Ukrajini. Medjutim, Rusija će verovatno nastaviti da destabilizuje taj region, pa i samu vladu u Kijevu, putem trgovinskih sankcija i povećanja cena prirodnog gasa. Inače, intervencija Moskve na Krimu, svakako će ojačati stremljenja u samom NATO-u ka širenju alijanse, ali i nova moguća dobrovoljna pristupanja nekih država tom savezu. U medjuvremenu, NATO je već najavio prekid vojne saradnje sa Rusijom i jačanje svog prisustva u istočnoj Evropi."
XS
SM
MD
LG