Linkovi

Kapčan: Iran da pomogne u rešavanju krize u Siriji


Čarls Kapčan, analitičar iz Saveta za međunarodne odnose za naš program kaže da bi ukoliko se Teheran uključi u rešavanje krize u Sirji, to poslužilo za jačanje uzajamnog poverenja svetskih sila i Irana.

A kad je reč o ulozi Irana povodom sirijskog problema zamolili smo Čarlsa Kapčana da prokomentariše mogućnost da u narednih šest meseci nuklearnih razgovora Irana sa šest svetskih sila, Teheran dobije priliku da odigra konstruktivnu ulogu u rešavanju krize toj zemlji.

U Vašingtonu postoje dva gledišta o daljem toku i obimu nuklearnih razgovora Sjedinjenih Država I drugih zapadnih sila sa Iranom.

“Po jednom stanovištu, treba strogo voditi računa da se pregovori isključivo odnose na iranski nuklearni program. Najviše zbog toga što bi proširivanje tema moglo da pokvari srž, odnosno dogovor da iranski nuklearni program ima isključivo mirnodopsku svrhu. Drugo stanovište polazi od toga da takvi pravolinijski razgovori jednosavno nisu uopšte mogući, kao i da bi proširivanje tema razgovora moglo da ubrza zaključivanje uspešnog sporazuma. Zagovornici tog stanovišta smatraju da pored nuklearnog pitanja na stolu treba da se nađu i pitanja poput Sirije, Avganistana, Hezbole, Asada I hemijskog oružja”, kaže Kapčan.

Nalaženje zajedničkog rešenja oko nekih od tih pitanja podsticajno bi delovalo u pregovorima oko trenutno najtežeg problema u Blisko-istočnom regionu. U tom kontekstu nije slučajno što je sirijska mirovna konferencija planirana već za 22. januar.

“Lično sam za to da razgovor obuhvati širi spektar pitanja. Čak bih preporučio da se krene sa Sirijom, jer bi eventualno povoljno rešenje poslužilo kao efikasna mera za jačanje uzajamnog poverenja”, smatra on.

Kapčan dodaje da bi ostvarena saradnja sa Rusijom po pitanju uklanjanja hemijskog oružja u Siriji, kao i diplomatsko otvaranje prema Iranu moglo da bude dobra prilika za Sjedinjene Drzzave da uvere te dve bliske saveznice Damaska, da pomognu u obustavi građanskog rata u Siriji u kojem je život izgubilo već više od 100.000 ljudi.
XS
SM
MD
LG