Linkovi

Komnenović: Nove pojave u američkoj politici


Vašingtonski politički konsultant i istraživač, Borko Komnenović osvrnuo se na predsedničku kampanju Njuta Gingriča i svoju ličnu ulogu i aktivnosti tokom te kampanje.

Komnenović: Ja sam na sreću dobio priliku da radim u firmi koja se zove “Širli i Benster pablik afers”, koja je poznata vašingtonska lobi i firma za odnose sa javnošču, i mi smo se u firmi bavili, i bavimo se, još uvek, već odredjeni niz godina, kampanjama i medijskim nastupima kandidata, tako da smo s te strane ranije, na primer zastupali Mekejnovu kampanju i raznorazne druge senatske i kongresne kampanje i na taj način smo dobili ugovor sa kampanjom Njuta Gingriča i putem tog angažmana sam uspostavio kontakt sa njim.

Takodje sa druge strane, jedan od partnera u firmi, i moj neposredni šef, Kreg Širli, poznati republikanski autor i strateg, uspostavio je kontakt sa Gingričem još ranije, iz njegovih kongresnih dana, i jednostavno godinama njih dvojica saradjuju. S druge strane, pošto je Kreg Širli takodje plodotvoran autor i stučnjak za Regana i napisao nekoliko knjiga o Reganu, i Njut Gingrić, kao poštovalac Regana, došli su u kontakt odavno i na tim pitanjima saradjivali. Moram možda da se pohvalim i ličnim konaktom sa njim, koji sam nezavisno imao već dugi niz godina, pošto je on radio na odredjenim kampanjama i pitanjima u kojima sam i ja učestvovao i neki od mojih najbližih prijatelja su njegovi najbliži saradnici.

Glas Amerike: Iz čega se sastojala vaša uloga i koje ste aktivnosti obavljali tokom kampanje?

Komnenović: Moja neposredna uloga se sastojala u tome da kao deo firme u kojoj radim jednostavno radim na pitanjima kampanje koju je Njut Gingrič vodio i mi smo pokrivali odredjeni deo medijske sfere i pitanja koja se tiču političkog konsultinga. Takodje Njut Gingrič je još ranije, pošto je imao kontakt sa Kregom Širlijem, zamolio ga je da napiše njegovu političku biografiju, tako da smo kenuli da u isto vreme radimo i na tom polju i imali smo uvid u kampanju i u sve što se zbivalo ovih godinu i nešto dana koliko je kampanja trajala. Takodje sa te strane sam imao prilike da upoznam dosta ličnih Gingričevih saradnika i putavo u Džordžiju nekoliko puta. Gingrič je pokušavao da celu kampanju, s jedne strane, modelira na kampanjama koje je predsednik Regan vodio 1976 i 1980 i u tom pogledu imali smo prilike da mu pomažemo i dajemo savete neposredno.

Glas Amerike: Kako ocenjujete tok predsedničke kampanje republikanske stranke i kakve su šanse Mita Romnije protiv predsednika Obame u novembru?

Komnenović: Imali ste prilike da vidite tokom prethodne godine kako se odvijala republikanska kampanja. Može se reči da su se tu po prvi put pojavile odredjene pojave koje jednostavno ranije nismo imali prilike da srećemo u američkoj politici. Bilo je dosta obrta, dosta odustajanja i prljave kampanje izmedju kandidata i može se reči što se tiče ovih izbora da prvi put vidimo, na primer, pojavu takozvanih super političkih komiteta, odnosno super pekova, koji nezavisno od kampanje su u mogućnosti da prikupljaju novac i na taj način u medijima utiču na zbivanja u kampanji.

Može se reči sa te strane da je možda Njut Gingrič, eto, i prva žrtva tog novog zakonodavstva u izbornom procesu u Americi i Mit Romni je uspeo sa te strane da prikupi veliku količinu sredstava sa kojima je mogao da organizuje kampanju na jedan vrlo zavidan i povoljan način po njega. Možemo takodje da kažemo da u republikanskoj stranci tenutno možemo da primetimo jednu veliku podelu izmedju takozvanih establišment kandidata i populističkih kandidata i establišment kandidati su očigledno uzeli prednost i sa te strane. Mit Romni možda i nema prednost koju su imali Regan i neki drugi, jer ne postoji taj entuzijazam u samoj bazi da se on podrži. Medjutim, kako vlada jedno opšte nezadovoljstvo opštim stanjem u Americi i nekim nepopularnim merama koje je predsednik Obama preduzimo, mogu da kažem da Mit Romni, kako se novembar približava, ima sve veće šanse.
XS
SM
MD
LG