Linkovi

Stavridis: Obama pravilno uzvraća na poteze Moskve


Admiral Džejms Stavridis

Admiral Džejms Stavridis, bivši vrhovni komandant NATO-a u razgovoru za naš program ističe da Kosovo i Krim ne mogu da se porede jer je na Kosovu preduzeta akcija u trenutku stvarnog progona albanskog stanovništva.

Admiral Džejms Stavridis koji je sve do aprila prošle godine obavljao dužnost Vrhovnog komandanta NATO smatra da administracija predsednika Obame na pravi način uzvraća na poteze Moskve na Krimu. On je podvukao potrebu za smanjivanjem međunarodne napetosti kao i nalaženjem mera za odvraćanja Rusije sa sadašnjeg kursa u Ukrajini.

Admiral Stavridis, vrhovni komandant NATO snaga od 2009. do 2013. godine pre svega ističe da je referendum na Krimu obavljen uz vojnu pomoć Rusije.

"Rusija je nepobitno prekršila međunarodno pravo. Potpuno je apsurdno tvrditi da je referendum bio slobodan, pošto je na Krimu prethodno stacionirano 6.000 ruskih specijalaca i gotovo 20.000 ruskih vojnika. Taj su čin osudile gotove sve članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i ne vidim nikakvo opravdanje za održavanje takvog referenduma."

Admiral Stavridis odbacuje tvrdnju ruskog predsednika Vladimira Putina, da je referendum o samoopredeljenju Krima isto što i proglašenje nezavisnosti Kosova.

Stavridis: Svetu Kosovo i Krim nisu isto
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:16 0:00
"Na Kosovu je preduzeta akcija u trenutku stvarnog progona albanskog stanovništva, od strane Miloševićevih snaga. Milošević je već pokazao sklonost takvim operacijama u ranijim balkanskim obračunima. Razlika je i u tome što je Kosovo odmah posle proglašenja nezavisnosti dobilo priznanje desetine zemalja, danas ih je više od stotinu. Svetsko javno mnjenje je očigledno imalo potpuno suprotno mišljenje o Kosovu nego što ga danas ima o referendumu na Krimu.“

Glavni cilj tekuće posete potpredsednika Džozefa Bajdena Evropi jeste pružanje podrške saveznicima i Atlantskoj alijansi.

"Bitno je da pružimo garancije članicama NATO-a o neopozivosti člana 5, koji podrazumeva obavezu svih članova na uzajamnu odbranu u slučaju napada bilo koje druge sile. To znači stacioniranje dodatnih snaga u baltičkim zemljama, Poljskoj i drugim zemljama koje se graniče Rusijom. NATO takođe treba da vrši razmenu obaveštajnih podataka sa Ukrajinom, i pruži joj vojno-logističku podršku.“

Bio bi to znak da NATO čvrsto stoji uz Ukrajinu, zaključuje naš sagovornik.
XS
SM
MD
LG