Linkovi

Internet menja način potrage za poslom


Prema novom izveštaju Centra za obrazovanje i radnu snagu na univerzitetu Džordžtaun, univerzitetski diplomci danas mogu da nadju posao znatno lakše, zahvaljujući oglasima dostupnim na internetu.

Broj zahteva za nadoknadu nezaposlenima u Sjedinjenim Državama porastao je na sezonski prilagodjen nivo od 329 hiljada protekle nedelje. To predstavlja povećanje od 24 hiljade u odnosu na prethodnu nedelju, dok stopa nezaposlenosti i dalje iznosi 6,7 odsto. Medjutim, istraživači sa vašingtonskog univerziteta Džordžtaun kažu da je za one koji traže posao, naročito ako imaju univerzitetsku diplomu, često dovoljno da se uključe na internet.

Traženje posla nekada je značilo obilaziti mnoge kancelarije i pregledati mase oglasa u novinama. Medjutim, to se menja zahvaljujući internetu. Prema novom izveštaju Centra za obrazovanje i radnu snagu na univerzitetu Džordžtaun, univerzitetski diplomci danas mogu da nadju posao znatno lakše. Glavni istraživač Entoni Karnevale govorio je za Glas Amerike putem Skajpa.

„Oglasi za više od 80 odsto poslova u bilo kom trenutku dostupni su na internetu“

Na vrhuncu recesije kada je stopa nezaposlenosti u Americi iznosila 10 odsto bilo je oglašavano samo nešto više od dva miliona poslova mesečno. Medjutim, kako se ekonomija oporavlja izgledi za zapošljavanje su mnogo bolji.

„Sada se na internetu oglašava oko 3,7 miliona poslova mesečno. Kada oporavak bude potpun mislimo da će taj broj iznositi 5 miliona.

To je odlična vest za studenta treće godine na Džordžtraunu, Džemila Hamiltona. On se samo jednom lično prijavio za posao u jednom šoping molu.

„Za moju generaciju mislim da ta ideja da idete od vrata do vrata i kažete - imate ili posao za mene, više ne postoji. Jednostavno, idete na internet.“

Kim Densi je nedavno magistrirala na odseku za javnu politiku. Uspela je da pronadje posao istraživača u oblasti obrazovne politike o kom je maštala. Medjutim, ona ističe da pronalaženje savršenog posla na internetu zahteva mnogo upornosti.

„To može zaista da bude frustrirajuće i zahteva puno vremena. Ali ako se prijavite na dovoljan broj oglasa i pripremite se kako treba verovatno ćete nešto postići.“

U izveštaju se navodi da su najveće mogućnosti za pronalaženje posla u takozvanom STEM sektoru – prirodnim naukama, tehnologiji, inženjerstvu i matematici. Plate u tom sektoru kreću se od 30 do 45 dolara na sat. Medjutim, profesor Karnevale kaže da, ukoliko žele maksimum zarade i zadovoljstva, zaposleni moraju da budu spremni da menjaju posao bar svakih pet godina.
XS
SM
MD
LG