Linkovi

"Oči na internetu" otkrivaju lopove


Snimci bezbednosnih kamera u prodavnicama širom Britanije prenose se preko interneta u okviru usluge kompanije "Internet Eyes"
Snimci bezbednosnih kamera u prodavnicama širom Britanije prenose se preko interneta u okviru usluge kompanije "Internet Eyes"

Da li ste ikada sebe zamišljali kao detektiva? Novi sajt nazvan "Internet ajz" (Oči na internetu) omogućava ljudima u Evropi da posmatraju sliku iz bezbednosnih kamera u prodavnicama širom Britanije i drugih zemalja, u pokušaju da uhvate lopove na delu. Kreatori kažu da će uskoro proširiti taj servis na veći deo sveta, dok kritičari ističu da je bezbednosna prismotra otišla predaleko.

Londonski piljar Kamleš Patel kaže da mu je već dosta lopova. Iako je ugradio kamere oni mu i dalje kradu robu. Kada je čuo za "Internet ajz" iskoristio je priliku da postane jedan od prvih klijenata.

"Iako imamo šest zaposlenih treba nam neko ko će da osmatra radnju, jer mi nemamo vremena za to. Lopovi su nam veliki problem. Sada bar znamo da neko posmatra šta se radi", kaže Patel.

"Oči na internetu" otkrivaju lopove
"Oči na internetu" otkrivaju lopove

Ideja je jednostavna. Snimci sa kamera uživo se prenose preko interneta, a dobrovoljci - kao Robert Stivenson - mogu da se loguju i posmatraju šta se događa.

"Ako vidim problem pritisnem dugme u vlasnik kamere odmah dobija signal. U tom trenutku veza se prekida, ali je prestup možda već sprečen. U suštini, ovo menja funkciju bezbednosne kamere iz pasivnog sredstva za odvraćanje u aktivno sredstvo za sprovođenje bezbednosti", kaže Stivenson.

Do sada, za Internet ajz prijavilo se preko 3 hiljade dobrovoljaca. Najaktivniji dobijaju i nadoknadu zavisno od broja uočenih potencijalnih prestupa.

Kritičari, kao Danijel Hamilton iz organizacije Big brader voč, kaže da je to nepravedno kršenje privatnosti.

"Naš problem sa Internet ajzom je što je to raj za voajere - ljude koji od kuće špijuniraju nevine ljude u kupovini. Mislimo da je to veoma pogrešno", kaže Hamilton.

Ali osnivač Internet ajza, Toni Morgan, kaže da njegov servis pomaže vlasnicima radnji da opstanu.

"Kamere su ionako u prodavnicama i niko se na njih ne obazire ako se slika ne posmatra. Mi gledamo snimke i usput smanjujemo cene hrane. Ako vlasnici ne budu gubili 10 odsto vrednosti koja se ukrade, moći će da smanje svoje cene", kaže Morgan.

Dobrovoljci ne znaju tačne lokacije prodavnica koje osmatraju i ne mogu da posmatraju prodavnice u svom susedstvu da ne bi špijunirali svoje susede. Strogi zakoni u nekim zemljama sprečavaju ovaj servis da se proširi na čitav svet. Ipak, kompanija je upravo potpisala ugovor sa Kanadom, a njen vlasnik se nada da će Internet ajz uskoro imati čitavu armiju volontera širom sveta.

"Proširili smo se Evropom i sada smo u svim zemljama Evropske unije. Posmatramo i Ameriku, a verovali ili ne, razmenjujemo podatke i sa Argentinom", kaže Toni Morgan.

Piljar Kamleš Patel kaže da uslugu rado plaća 120 dolara mesečno.

"Od početka probe imali smo dobar broj slučajeva koje smo uhvatili na delu, a nekoliko ih je izvedeno i pred sud", kaže Patel.

"Internet ajz" će uskoro omogućiti detektivima amaterima širom sveta da otkrivaju prestupe hiljadama kilometara daleko. Ali to će neminovno pojačati i debatu o tome šta je važnije - privatnost ili bezbednost.

XS
SM
MD
LG