Linkovi

"Interes Crne Gore i Albanije nastavak dijaloga Beograda i Prištine"


Predsednik Albanije Iljir Meta u poseti Crnoj Gori 21. januara 2019.
Predsednik Albanije Iljir Meta u poseti Crnoj Gori 21. januara 2019.

Šefovi država Crne Gore i Albanije, Milo Đukanović i Iljir Meta, založili su se u ponedjeljak za nastavak dijaloga između Beograda i Prištine, ocjenjujući da njihov dijalog "mora rezultirati rješenjem koje neće ugroziti stabilnost regiona", prenijeli su lokalni mediji.

''Saglasili smo se da naše dvije zemlje imaju interes da se dijalog između Beograda i Prištine nastavi", rekao je crnogorski predsjednik Milo Đukanović na konferenciji za medije nakon sastanka sa svokjim albanskim kolegom u Podgorici.

Đukanović je dodao da "to podrazumijeva našu spremnost da u punoj meri pokažemo odgovornost prema naporima koje će Srbija i Kosovo ulagati u ovaj dijalog'', dok je Iljir Meta naglasio važnost dijaloga Beograda i Prištine.

"To je važno za cijeli region i integracione procese Zapadnog Balkana", ocijenio je Meta, koji je rekao da je tokom njegovog razgovora sa Đukanovićem poebna pažnja posvećena daljem unapređenju saradnje država regiona s ciljem jačanja regionalne stabilnosti.

Dvojica predsjednika saglasila su se da je u Makedoniji ostvaren napredak odlukom njenog parlamenta da usvoji sporazum sa Atinom o promjeni imena u Sjeverna Makedonija.

"Naše je uvjerenje da će Makedonija, nakon dugog zastoja, iskoristiti svoju novu šansu, i na taj način doprineti stabilnosti i boljoj perspektivi regiona''', rekao je Đukanović novinarima.

Meta je istakao da su odnosi Crne Gore i Albanije "za primjer" i ocijenio da su Albanci u Crnoj Gori doprinijeli jačanju mira, sigurnosti i stabilnosti.

On se založio za dalje unapređenje prava Albanaca u Crnoj Gori i njihovu veću uključenost u vlasti na lokanom i državnom nivou, navodeći da će Albanija nastaviti da afirmiše prava Crnogoraca u toj zemlji.

XS
SM
MD
LG