Linkovi

Intenzivna istraga napada u Londonu


Ulice oko britanskog parlamenta su otvorene, a turisti su se vratili u London u velikom broju posle terorističkog napada u sredu u kojem je napadač kolima uleteo među pešake na Vestminsterskom mostu, a zatim nožem napao policajca, usmrtivši ukupno troje ljudi. Policija je do sada uhapsila devetoro ljudi povezanih sa napadom, a očekuje se još privođenja pošto se istražitelji sve više bave pitanjima zašto i kako je napadač, identifikovan kao nastavnik rođen u Velikoj Britaniji, radikalizovan.

Napeta istraga se odvija velikom brzinom. Britanska policija sprovela je racije u engleskom gradu Birmingemu na lokacijama koje su dovedene u vezu sa ubijenim muškarcem, koji je izveo teroristički napad u centru britanske prestonice. Broj uhapšenih je porastao.

Policija je zaplenila hiljade predmeta, među kojima su elektronske sprave, i sada pregleda ogromnu količinu kompjuterskih podataka da bi utvrdila kako je 52-godišnji Halid Masud, profesionalni kriminalac rođen u Velikoj Britaniji pod imenom Edrijan Rasel Adžao – radikalizovan.

Istraga se uglavnom fokusira na to šta je motivisalo Masuda da izvrši napad, kako se pripremio i da li mu je neko u tome eventualno pomagao.

“Iako nemamo dokaza o budućim pretnjama, razumećete našu rešenost da otkrijemo da li je on delovao potpuno sam, da li je možda bio inspirisan terorističkom propaganom, ili su ga drugi ohrabrili, podržali i usmerili ga”, ističe Mark Rauli iz Londonske policije.

Među nevinim žrtvama su stranci – jedan američki turista i majka dvoje dece iz Španije. Pošto su ulice oko parlamenta ponovo otvorene, turisti su nepokolebljivi.

“Kao turista i osoba koja voli da putuje, ne bi trebalo da se plašimo takvog divljaštva. Moramo da pokažemo tim ljudima da nas neće utišati i da nas neće strahom naterati da ostanemo u svojim zemljama”, ističe Luis Manuel Lopez Rodrigez, turista iz Španije.

Britanska policija je kao dokaz te rešenosti udvostručila broj policajaca na ulicama Londona – uključujući i one teško naoružane. Policijsko prisustvo u ostatku zemlje povećano je za trećinu.

XS
SM
MD
LG