Linkovi

Fefer: Opasno naoružavanje opozicije


Džon Fefer
Džon Fefer

Da li će mirovni plan medjunarodnog izaslanika za Siriju, Kofija Anana, proizvesti reultate? O tome i drugim pitanjima vezanim za krizu u Siriji Glas Amerike razgovarao je sa kodirektorom Instituta za političke studije, Džonom Feferom.

Fefer: “I dalje postoji znatan skepticizam u pogledu Ananovog mirovnog plana, mada sam ja lično oprezan optimista jer izgleda da Asadov režim prihvata skroman broj posmatrača, i da postoji prikrivena, mada isforsirana, naklonost režima ka primirju u svetlu nepopustljive jednogodišnje pobune. Pravi test će biti ako se sirijske armija povuče iz gradova i vrati u kasarne, kao i da li će posmatrači imati slobodan pristup svim oblastima i opoziciji, što bi bili koraci u dobrom pravcu.“

Glas Amerike: Neki analitičari predlažu, kao mogući način okončanja konflikta, da se naoruža sirijska opozicija?

Fefer: “Mislim da bi naoružavanje opozicije u ovom momentu ugrozilo postizanje bilo kakvog mirovnog sporazuma. U ovom momentu većina je saglasna da miru treba dati šansu, odnosno planu Kofija Anana. Naoružavanje opozicije bi moglo da dovede do eskalacije gradjanskog rata, a ne do ranog okončanja konflikta, pošto je reč o veoma dubokim podelama u sirijskom društvu i mogućnosti trajanja gradjanskog rata deceniju ili duže. Drugim rečima, u Siriji bi mogla da se pojavi slična situacija somalijskoj, odnosno haos i razoreno društo, što niko ne želi. Ukoliko Ananov mirovni plan potpuno otkaže, možda će tada morati da se razmotre druge opcije.”

Glas Amerike: Vojni stratezi kažu da da je jedina opcija u sirijskoj sitauaciji pobeda jedne ili druge strane?

Fefer: “To je tačno. Teško je zamisliti aranžman podele vlasti gde će Asad ostati na svom položaju, a alavitska manjina zadržati kontrolu uz izvesnu zastupljenost opozicije. Medjutim, očekuje se neka vrsta prelaznog perioda, slično situaciji u Burmi ili Poljskoj 1989. gde bi vladajuća klasa imala izvesnu meru autoriteta, ali bi odustala od dela svog uticaja, recimo u parlamentu, ili na nivou regiona, što bi bilo od pomoći. U krajnjoj liniji, mi se nadamo da će zahtev opozicije da se uspostavi demokratija biti prihvaćen nakon prelaznog perioda.

Glas Amerike: Kakve su šanse da se sirijski konflikt proširi na susedne zemlje i region?

Fefer: “Glavni rivali u regionu su Iran i Saduijska Arabija, odnosno radi se i o sukobu šiita i sunita. Te dve strane se bore za naklonost muslimana u regionu već duže vreme. Za sada ovo rivalstvo može da se ograniči unutar sirijskih granica, tako da ne proširi na region, imajući u vidu opasnosti od takvog razvoja dogadjaja. Svi su svesni toga, uključujući Rijad i Teheran, kao i vodeće svetske sile.”

XS
SM
MD
LG