Linkovi

De Borgrov: Duga kriza u Libiji


De Borgrov: Humanitarna vojna operacija u Libiji nije najbolje razrađena

Dugogodišnji glavni i odgovorni urednik časopisa „Njuzvik“ i dnevnika „Vašington Tajms“, Arno de Borgrov (Arnaud de Borchgrave), bio je svedok svetskih zbivanja kao možda ni jedan drugi novinar, intevjuišući niz predsednika, premijera i kraljeva od egipatskog predsednika Nasera, vijetnamskog premijera Fam Van Donga i iranskog šaha Rezu Pahlavija, tokom svoje 60-godišnje novinarske karijere. U razgovoru sa kolegom Brankom Mikašinovićem de Borgrov se osvrnuo na ličnost Moamera Gadafija, situaciju u Libiji i humanitarnu vojnu intervenciju u toj zemlji.

De Borgrov: “U Libiji imate veoma složenu situacijau u svetlu Gadafijeve vladavine od 1969. tokom koje su zapostavljeni svi vidovi institucionalne uprave i zavedena lična diktatura. Ja sam u stvari snimio prvi intervju sa njim za “Njuzvik”, mesec dana nakon što je stupio na vlast. Tokom svoje duge karijere on je želeo da igra daleko veću ulogu od one koja mu je realno pripadala i uplitao se u unutrašnje poslove, verovali ili ne, najmanje 41 zemlje subverzivnim i terorističkim aktivnostima, novcem oružjem, itd., mada se poslednjih godina priklonio Zapadu. Dakle, vrlo nepredvidljiv čovek i teško je reći kako bi situacija u toj zemlji mogla da se razvija ako on ode sa vlasti, ili ako ostane. Moguće je da će on ostati na vlasti u Tripoliju, a pobunjenici u Bengaziju. U svako slučaju, Libiji predstoje duga politička i ekonomska kriza i konflikti niskog intenziteta.”

Glas Amerike: Šta mislite o koncepciji humanitrane vojne intervencije primenjene u Libiji?

De Borgrov: “U pogledu humanitarne vojne intervencije, mislim da ona nije najbolje razradjena i da je do te mere savitljiva da se može lako primenjivati na različite situacije. U mnogim zemljama imate slučajeve kršenja ljudskih prava i postavlja se pitanje kada, gde i pod kojim uslovima se može sprovesti humaniterna intervencija. U stvari, ta koncepcija je upotrebljena i protiv Sadama Huseina u Iraku i svrgnut je je lider koji je, na neki način, bio naša najbolja odbrana protiv Irana, današnjeg velikog izazova za zapadni svet.”

Glas Amerike: Kako bi zapadna vojna intervencija u Libiji mogla da se odrazi na druge zemlje u severnoj Africi i na Bliskom istoku?

De Borgrov: “Ne verujem da će libijska situacija uticati na druge zemlje, pošto nijedna nije prihvatila model Gadafijeve Libije, i u tom smislu ona je specifična, pomalo slična situaciji u Jemenu. U obe zemlje imate plemensku lojalnost i diktaturu, čega narod nastoji da se oslobodi. Ono što je opšti trend je kretanje ka slobodnijem političkom sistemu, ne nužno i demokratiji, ali svakako ka nešto manje rigidnim režimima u poredjenju sa dosadašnjim. Dakle, možemo da zaključimo da su ovi regioni, kako se to ovde kaže, zahvaćeni političkim cunamijem.”

XS
SM
MD
LG