Linkovi

Instalacija inspirisana Alepom uzbudila Drezden


Sirijski umetnik Manaf Halbuni pozira ispred instalacije u centru Drezdena.
Sirijski umetnik Manaf Halbuni pozira ispred instalacije u centru Drezdena.

Umetnička instalacija u Drezdenu, inspirisana opsadom sirijskog grada Alepa, pokrenula je debatu o kulturi sećanja i migracijama. U Nemačku je od 2014. stiglo više od milion izbeglica, među njima oko 400 000 Sirijaca koji su pobegli od rata.

Upadljiv prizor u gradu gde ratne rane nisu još zarasle. Tri autobusa postavljena su uspravno, pored čuvene crkve Naše gospe – koja je za vreme Drugog svetskog rata srušena, pa ponovo izgrađena. Ovo umetničko delo inspirisano je fotografijom iz Alepa, gde su pobunjenici postavili autobuse kao barikadu za vladine snage. Autor je nemačko sirijskog porekla, pa i ovo umetničko delo ima svoju istoriju.

“Njega je veoma dirnulo to kako se Drezden ponovo gradio posle rata. Od kada je sveta I veka, ljudi beže od rata I nasilja. Za autora su ovo mesto, I dan kada je postavio instalaciju -13. februar, znak nade”, ističe kustos Kristijana Menike Švarc.

A 13. februar je dan kada je pre 72 godine Drezden bombardovan i razoren. U savezničkom bombardovanju poginulo je 25 000 ljudi, većinom civila.

Ponovo izgrađeni grad danas je uporište ekstremne desnice. Soren Oltersdorf je član Alternative za Nemačku.

“Ovaj takozvani spomenik je postavljen kako bi provocirao stanovnike Drezdena. Stavlja žrtve bombardovanja u drugi plan, I baca senku na dan sećanja.”

Transparenti koji su prošle nedelje visili sa autobusa, kritikovali su gradske vlasti. To je pokrenulo žestoku raspravu o migrantima u Nemačkoj. Stanovnici Drezdena imaju različita mišljenja.

“Više bih voleo da je ovaj novac dat za zbrinjavanje izbeglica, nego što je potrošen na ovu postavku”, smatra Kristijan.

“Trebalo bi da se fokusiramo na one koji su poginuli 1945. u Drezdenu. Ovo je drugi rat, koji je takođe užasan I još traje, ali ovo mesto treba da podseća na nešto drugo”, navodi Silvija, stanovnica Drezdena.

Neki, ipak, smatraju da postoje sličnosti između Drezdena 45. i Alepa danas.

“Drezden je sravnjen sa zemljom, mnoge nemačke izbeglice bile su ovde I sad treba sve to da zaboravimo? Treba da budemo srećni zbog toga što nešto štiti naš grad I naše simbole. Sve vreme se pitam: jesmo li zaboravili istoriju?”, navodi Patrik Irma iz Grupe za podršku izbeglicama.

Autor instalacije kaže da nije želeo da napravi politilčki simbol. Uprkos toj nameri, autobusi su pokrenuli žestoku debatu o prošlosti Drezdena I budućnosti Nemačke – u koju i dalje stižu izbeglice.

XS
SM
MD
LG