Linkovi

Inja Stanić - od imigrantkinje do predsednice uspešne muzičke škole u Vašingtonu


Inja Stanić iz Beograda na čelu najpopularnije muzičke škole po izboru vašingtonskih roditelja
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:45 0:00

Inja Stanić iz Beograda je direktorka najpopularnije muzičke škole za celu porodicu, po izboru vašingtonskih roditelja

Inja Stanić došla je u SAD kao studentkinja, i ostala u zemlji zbog rata u bivšoj Jugoslaviji. Danas, ona je predsednica Međunarodne muzičke škole u predgrađu Vašingtona, sa 1.500 učenika i profesorima iz svih delova sveta. Vašingtonski roditelji su njenu školu nekoliko puta proglasili najboljom muzičkom školom za celu poroodicu, a raspon godina njenih učenika je od predškolskog uzrasta do penzionera.

Život Inje Stanić je priča o “američkom snu”, ali u svetu umetnosti.

"Došla sam u Ameriku 1989. godine nakon završene mzičke škole Kosta Manjlović u Zemunu, počela da studiram klavir na univerzitetu Merilend gde sam imala stipendiju kao korepetiror pevača. Posle sam primljena na magistraturu na Amerikan univerzitetu u Vašingtonu a posle svih tih studija počela sam ja da predajem”, priča za Glas Amerike.

Inja je predavala, između ostalog na Američkom univerzitetu, snimila dva albuma i objavljivala radove o uticaju folklora na srpske i balkanske kompozitore. Usledili su časovi biznisa i marketinga, i - uz pomoć male ušteđevine i kreditnih kartica – nova faza.

Međunarodna škola muzike
Međunarodna škola muzike

"Uvek sam želela da otvorim muzičku školu, jer sam htela da ujedinim sve ideje i pedagogije koje sam ja imala iz izvanrednih škola u Beogradu i Zemunu a takođe i pedagogiju američkih i ruskih profesora koje sam ovde imala. Želela sam da stvorim školu koja nije samo za najbolje učenike, već za svu decu koja žele da uče muziku, jer muzika oplemenjuje i bez obzira da li su profesionalni muzičari divno je da imaju muziku kao deo života", kaže Stanić.

Profesor klavira Metju Palumbo radi u Međunarodnoj muzičkoj školi četiri godine.

"Ono što me je privuklo ovoj školi su Injina strast i snažna želja da pruži najbolje moguće časove deci svih uzrasta i svih nivoa", navodi on.

Profesore privlači i medjunarodni aspekt, oličen u samom imenu škole.

"Imamo nastavnike iz svih delova sveta, na primer iz Koreje, Rusije, mnogi su išli u školu u Teksasu ili Džulijard, ja sam studirao na Institutu Pibodi. Imam učenike koji potiču iz Irana, Rusije, Kine, najrazličitijih zemalja..."

Direktorka predškolskog programa, Kera Stjuart sarađuje sa Injom već 12 godina…

“Ona je veliki inovator i pionir u muzici a posebno kod mlađih uzrasta. Razvili smo ovaj program na jedan divan način. Na mojim časovima decu upoznajemo sa muzikom u ranom detinjstvu, istražujemo instrumente, ritam, muzičke termine, kroz zabavu, ples i pesme i oni nisu ni svesni da tako uče. Inja je podržavala moje ideje, kao šef ona dozvoljava mnogo kreativnosti, dozvoljava da se razvijate i eksperimentišete.”

Učenici Međunarodne škole muzike nastupaju u Kenedi Centru.
Učenici Međunarodne škole muzike nastupaju u Kenedi Centru.

Najbolji učenici imaju priliku da nastupaju na nekim slavnim binama.

"Jedna od stvari koje najviše volim, kao profesor, je što moji učenici imaju priliku da sviraju na mestima kao što su Karnegi Hol i Kenedi Centar. To je nešto bez premca, što bih volela da sam mogla da doživim u njihovim godinama. Kada ste izvodjač, ništa ne može da se poredi sa izlaskom na scenu, osetiti elektricitet iza bine, i veoma je uzbudljivo da vidite svoje đake kako to doživljavaju prvi put”, priča profesorka violine, Sofi Lau.

Dajana Od i radi u školi i uzima časove violine. Njoj se dopada što škola sluša mišljenje svojih učenika.

"Ako želite da svirate pop pesmu, možete da naučite to, ako želite klasičnu, I to, šta god da želite – imamo profesore za svaki stil."

I u poslovnom smislu, Dajana uči mnogo od svoje direktorke.

“Inja je sjajna u biznisu, zna šta radi i ja obraćam puno pažnje na to šta radi da unapredim svoje poslovne veštine u budućnosti I mnogo mi je pomogla u smislu komunikacije sa porodicama.”

Inja Stanić smatra da uspešnog šefa, bilo da je u pitanju muškarac ili žena, odlikuju slični kvaliteti.

"Ja mislim da je najvažnije da osoba koja vodi program ili drugu organizaciju ima strast i želju za dobrim kvalitetom i da sluša jednostavno svoj kraj I svoje učenike i profesore jer od njih se dobije puno ideja šta oni žele I kako žele da naprave dobar program i koju muziku da sviraju. Često učenici žele da sviraju možda neke popularne pesme koje nisu klasika ili nisu po pravilnom putu predavanja ali oni uživaju u tome i to ih čini srećnim…"

Šireći ljubav prema muzici u svim oblicima i osluškujući potrebe svoje zajednice, Inja Stanić neprekidno razvija svoju školu, koja trenutno ima dve lokacije u okolini Vašingtona.

XS
SM
MD
LG