Linkovi

Inicijativi mladih za ljudska prava nagrada "Vaclav Havel" Parlamentarne skupštine Saveta Evrope


Inicijativa mladih za ljudska prava dobitnica nagrade "Vaclav Havel", 30. septembra 2019. (Foto: Facebook stranica Inicijative mladih).
Inicijativa mladih za ljudska prava dobitnica nagrade "Vaclav Havel", 30. septembra 2019. (Foto: Facebook stranica Inicijative mladih).

Regionalnoj mreži Inicijative mladih za ljudska prava u Strazburu je u ponedeljak uručena nagrada za ljudska prava "Vaclav Havel" koju od 2009. godine dodeljuje Parlamentarna skupština Saveta Evrope.

Direktor Inicijative u Srbiji Ivan Đurić rekao je na ceremoniji dodele nagrade da će ta organizacija u čitavom regionu nastaviti da radi na kreiranju budućnosti i društava u kojima se stavovi neće zasnivati na predrasudama i nepouzdanim informacijama, već na ličnim iskustvima i znanju, navodi se u saopštenju Inicijative.

"Želimo da kreiramo region u kome će biti moguće, prihvatljivo i prirodno za mlade ljude da se upoznaju, putuju i rade zajedno, kreiraju pozitivne promene u društvima i zaljubljuju se, bez obzira na to iz koje države Balkana dolaze, kao što mladi to čine i u čitavoj Evropi", rekao je Đurić u govoru tokom ceremonije dodele nagrade, prenosi Inicijativa.

Ova nagrada za tu NVO predstavlja podstrek da se još snažnije suprotstavi nacionalističkoj retorici kojom čelnici država Zapadnog Balkana nastoje da naruše mir u regionu, ali i da kreira još više mogućnosti za građane i građanke da kroz regionalne razmene i dijalog jačaju saradnju između društava i država regiona, saopšteno je uz poruku da se nagrada posvećuje stotinama aktivista i aktivistkinjama i svima koji su vodili programe te organizacije tokom poslednjih 15 godina.

Uz Inicijativu, nagradu je dobio i zagovarač i branitelj prava zajednice Ujgura u Kini Ilham Tohti.

Nagrada Vaclav Havel dodeljuje se od 2009. godine organizacijama i pojedincima za izvanredan doprinos u polju ljudskih prava u Evropi i svetu.

XS
SM
MD
LG