Linkovi

Inicijative za zapošljavanje ratnih veterana


Američki ratni veteran prikuplja informacije o mogućim radnim mestima na sajmu zapošljavanja nazvanom "Zaposlite naše heroje" u gradu sendi u Juti, 25. marta 2014.
Američki ratni veteran prikuplja informacije o mogućim radnim mestima na sajmu zapošljavanja nazvanom "Zaposlite naše heroje" u gradu sendi u Juti, 25. marta 2014.

Kompanije iz privatnog i javnog sektora poslednjih meseci nude konkretna rešenja za problem zapošljavanja veterana ratova u Iraku i Avganistanu.

Uprkos poboljšanju ekonomske situacije, američki veterani ratova u Iraku i Avganistanu i dalje se suočavaju sa poteškoćama kada je riječ o zapošljavanju. Stopa nezaposlenosti među veteranima je gotovo 10 odsto, što je mnogo više od nacionalnog prosjeka. Pojedine kompanije međutim ulažu napore da to promijene.

Bend je odsvirao himnu, učesnici su odali počast zemlji, a zatim su krenuli da traže posao. Ovaj skup, koji je održan u zgradi u kojoj je smješten 69. pješadijski puk u Njujorku, okupio je oko hiljadu veterana koji pokušavaju da se vrate civilnom životu. Bile su prisutne i kompanije iz privatnog i javnog sektora. Pojedine, poput Tojote, ponudile su konkretna rešenja.

“Tokom tri godine, na 621 ili 622 sajma za zapošljavanje, zasposlili smo 22 hiljade mladih muškaraca i žena iz naših oružanih snaga. Današnji veterani su izuzetno sposobni. Pametni su i pogodni za obuku. Imali su priliku da budu lideri, da preuzmu više odgovornosti u ranom dobu od svojih civilnih vršnjaka. Nedostaje im međutim sposobnost da sebe predstave na pravi način”, kaže Don Evan iz kompanije Tojota.

Imajući to u vidu, veterani uče kako da predstave svoje vještine na najbolji mogući način, kako bi bile razumljive potencijalnim poslodavcima. U tome im pomažu timovi profesionalaca. Pruženu šansu, veterani uzimaju u obzir sa jasnim fokusom.

"Vidio sam veliki broj odličnih kompanija ovdje. Zapošljavaju na mnogo dobrih radnih mjesta za koja sam kvalifikovan. Nadam se da ću moći da nađem dobar posao u jednoj od ovih kompanija”, kaže jedan veteran rata u Iraku.

"Žele da pomognu veteranima. Veliki broj nas ima post-traumatski stresni poremećaj, ožiljke, povrede. Mislim da su sada spremniji da nam pomognu nego što je to bio slučaj prije nekoliko godina”, priča Amerikanka koja je služila u Avganistanu.

Dakota Mejer, dobitnik Medalje časti, nezvanični je portparol veteran, koji traže posao u civilnom sektoru. On govori o problemima sa kojima se suočavaju njegove kolege, naročito one koje su služile u Avganistanu i Iraku.

“Riječ je o najdužem ratu koji je vodio mali procenat naše populacija. Manje od 0,45 odsto naše nacije nosilo je teret ovog rata u poslednjih 12-13 godina. Da li su spremni? Naravno da jesu. Spremni su za sve. Ako su spremni da pođu u rat sjutra, onda su spremni da rade bilo gdje u civilnom sektoru”.

Veći broj veterana uspijeva da pronađe posao ovih dana, uglavnom zahvaljujući rastu američke ekonomije nakon godina recesije. Veterani – lideri, poput Mejera, kažu da je to dokaz da veći fokus Bijele kuće, Kongresa, zajednica, sindikata i kompanija na problem nezaposlenosti među veteranima - daje rezultate.
XS
SM
MD
LG