Linkovi

Inicijativa za kontrolu oružja izvela demonstrante na obe strane u Sijetlu


Džoj Gipson, osnivač grupe Patriotska molitva, raspravlja se sa posmatračem sa desne strane dok Gipsonova grupa maršira u znak podrške pravu na oružje, 18. avgusta 2018, ispred gradske skupštine u Sijetlu.

Desničarski demonstranti okupili su se u subotu u Sijetlu na skupu "Sloboda ili smrt", koji je na ulice izveo i kontramitingaše sa levice, zbog čega su na desetine policajaca držale dva skupa razdvojena.

Desničarska grupa Vašington 3 pesrsenters i Patriotska molitva održavali su skup ispred gradske skuopštine Sijetla, kako bi protestovale protiv napora da se započne sa inicijativom kontrole oružja koja bi u državi Vašington podigla granicu u godinama za kupovinu poluatumatskog oružja.

Levičarsko udruženje Organizovani radnici za radničku solidarnost, Radikalne žene i Slobodarska socijalistička partija okupili su se na istom mestu.

Čovek stoji sa pripadnicima grupe Patriotska molitva i drugim grupama koje podržavaju pravo na oružje, noseći oružje tokom mitinga, 18. avgusta 2018, ispred gradske skupštine u Sijetlu.
Čovek stoji sa pripadnicima grupe Patriotska molitva i drugim grupama koje podržavaju pravo na oružje, noseći oružje tokom mitinga, 18. avgusta 2018, ispred gradske skupštine u Sijetlu.

Demonstranti na obe strane

Stotine demonstranata na obe strane ulice, razdvojene su u subotu uveče metalnim barijerama i policajcima, dok su levičarski demonstranti vikali i zvonili zvonima za krave i sirenama kako bi nadglasali govore sa desničarske strane.

Tri čoveka su uhapšena, svi zbog napada, rekao je za Sijetl tajms portparol policije Sijetla, narednik Šon Vajtkomb.

Jedan pripadnik desničarskog skupa podvrgnut je medicinskoj intervenciji na licu mesta zbog povrede.

Policiji je stiglo pojačanje, uključujući i policajce u opremi za razbijanje demonstracija, koji su zauzeli pozicije na ulici. Policajci na biciklima postavili su svoje bicikle kao vrstu pokretne barijere kako bi sprečili da demonstranti izađu na ulicu, koja je ostala otvorena za saobraćaj.

Inicijativa za kontrolu oružja

Inicijativa za kontrolu oružja trebalo bi da poveća donju granicu godina za kupovinu poluautomatskog oružja sa 18 na 21 godinu i povećala bi obim provere onih koji oružje kupuju. Mera bi takođe zahtevala da kupci završe trening za rukovanje vatrenim oružjem i stvorila bi standarde za bezbedno državnje vatrenog oružja.

Sudija je u petak, međutim, odbacio 300.000 potpisa koji su potrebni da bi inicijativa išla na glasanje u novembru, rekavši da format peticije nije u skladu sa izbornim zakonom. Alijansa za ordgovornsot prema oružju, grupa koja stoji iza inicijative, podnela je žalbu Vrhovnom sudu u Vašingtonu.

Demonstracije su se dogodile dve nedelje nakon što je policija u opremi za razbijanje demonstracija u Portlandu, Oregon, pokušala da zadrži desničare i levičare razdvojenima. Ti napori su većin delom uspeli, ali policija je optužena da je bila teške ruke, što je izazvalo novog gradskog šefa policije da naredi preispitivanje kako su policajci koristili silu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG