Linkovi

Inicijativa poverenice: Ulice više nazivati po znamenitim ženama


Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, Foto: official publication
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, Foto: official publication

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković uputila je Skupštini Grada Beograda inicijativu za određivanje naziva i obeležavanje ulica, trgova i zgrada na teritoriji Grada Beograda, kojom se predlaže davanje naziva ulicama po znamenitim ženama našeg društva.

"Ravnopravnost žena i muškaraca jedno je od osnovnih ljudskih prava i osnovnih vrednosti svakog demokratskog društva koje garantuje Ustav Republike Srbije", ističe se u saopštenju iz kancelarije poverenice.

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti je sproveo analizu o zastupljenosti, odnosno učestalosti davanja naziva ulica po ženama i utvrđeno je da od ukupnog broja ulica na teritoriji Grada Beograda samo 4,48 odsto nosi nazive po ženama, dok je broj ulica koje nose naziv po muškarcima 50,19 odsto, kaže se u saopštenju.

Janković navodi da bi davanjem ulica po znamenitim ženama kroz srpsku istoriju, koje su svojim radom ostavile trag i zadužile buduće generacije, svi bili u prilici da vrednujemo njihov doprinos.

"Prihvatanjem ove inicijative, grad Beograd bi bio primer dobre prakse u primeni rodne perspektive u svim oblastima društvenog života", zaključuje Janković.

U inicijativi su navedene samo neke od žena poput Danice Tomić, prve pilotkinje, Marije Milutinović, prve žene koja se bavila advokaturom, Kosare Cvetković, jedne od prvih prevoditeljki i fotografkinja …

XS
SM
MD
LG