Linkovi

Inicijativa Bele kuće o NSA


Američki predsednik Barak Obama založio se za obustavljanje masovnog prikupljanja i čuvanja podataka o telefonskim razgovorima Amerikanaca, koje obavlja Nacionalna bezbednosna agencija.

Prema planu koji je objavljen u utorak, vlada će morati da traži dozvolu suda koji odobrava nadziranje i prisluškivanje stranih državljana u SAD da dobije podatke telefonskih kompanija o pozivima povezanim sa osumnjičenim teroristima.
Telefonske kompanije neće morati da čuvaju podatke o telefonskim razgovorima duže nego što je njihova sadašnja praksa ali će morati da pruže NSA nove informacije ukoliko se obave novi telefonski razgovori sa brojeva ili na brojeve na koje se odnose nacionalne bezbednosne istrage.

Na konferenciji za novinare tokom samita u nuklearnoj bezbednosti koji je održan u Holandiji, Obama je rekao da je uveren da će tim planom vlada i dalje imati dovoljno ovlašćenja da razmotri informacije potrebne da bi se osujetio novi teroristički napad na SAD dok će ujedno biti ublažena strahovanja da se prikupljanjem podataka krše gradjanske slobode pojedinaca.

Obama je rekao da posle otkrića o američkom nadzoru stranih državljana, njegova zemlja mora da "povrati poverenje" stranih vlada i ljudi širom planete.
XS
SM
MD
LG