Linkovi

Obama ponovo u Indoneziji


Travis Blumeling sa učenicima u jednom selu u Indoneziji
Travis Blumeling sa učenicima u jednom selu u Indoneziji

Iako je predsednik Obama suočen sa nezadovoljstvom birača kod kuće, u svakom slučaju ga očekuje srdačan prijem kada 9. i 10. novembra doputuje u Indoneziju. Predsednikova lična veza sa Indonezijom otvara vrata za poboljšanje ekonomskih i političkih odnosa dve od najvećih demokratija na svetu.

Američki dobrovoljac iz Korpusa mira, Trevis Blumling, predaje engleski jezik u selu više od 800 kilometara udaljenom od indonežanske prestonice Džakarte. On kaže da mu predsednikova popularnost čak i tamo omogućuje bolji prijem u lokalnoj zajednici.

„Apsolutno. Svi ovde znaju ko je predsednik Obama. Rekao bih da mi bar deset puta nedeljno kažu da je Obama išao u školu u Džakarti.“

Anis Basvedan, predsednik Univerziteta Paramadina, kaže da Indonežani cene i to što Obama radi na smanjenju zategnutosti izmedju Sjedinjenih Država i islamskog sveta. Oni, dodaje Basvedan, pripisuju predsedniku zasluge i to što nije podlegao političkim pritiscima u pogledu raznih pitanja - od okončanja borbenih operacija u Iraku, do odbrane verskih sloboda muslimana u Americi.

Indonežanski narod prati način na koji je Obama pristupao Iraku i sporu povodom izgradnje džamije u Njujorku i vidi pozitivniji, veoma državnički pristup. A to je pozitivno.“

Kada se predsednik Obama bude sastao sa indonežanskim predsednikom, Susilom Bambang Judhojonom, oni će se verovatno usredsrediti na zajedničke bezbednosne interese. Sjedinjene Države planiraju da nastave vojnu obuku Kopasasa, indonežanskih anti-terorističkih snaga. Pojedine organizacije za zaštitu ljudskih prava brinu zbog optužbi protiv tih snaga za kršenje prava. Vašington, medjutim, tvrdi da će bliže veze dovesti do poboljšanja stanja ljudskih prava i jačanja demokratije u Indoneziji.

Teuku Faizašja, specijalni pomoćnik predsednika Judhojonoa, kaže da je nova politika angažovanja Sjedinjenih Država opravdana, zbog demokratskog razvoja njegove zemlje i sve veće ekonomske moći.

„Možemo da budemo na istom nivou i stojimo rame uz rame, jer negujemo sličnu vrstu demokratije.“

Pored zvaničnih sastanaka, Anis Basvedan se nada da će predsednik Obama pronaći vreme da vidi stare prijatelje i poseti decu u školi koju je pohadjao dok je živeo ovde sa majkom i indonežanskim očuhom. Basvedan kaže da će Indonežani na posletku videti posetu predsednika Obame kao povratak kući dečaka koji je svojevremeno išao u školu u Džakarti, a onda postao predsednik Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG