Linkovi

Prilagođena terapija - novi pristup lečenju tumora


Lekari u Sjedinjenim Državama sve više primenjuju novi pristup u lečenju tumora, zahvaljujući novoj tehnologiji sekvencije genoma. To im omogućava da svakog pacijenta i njegov ili njen kancer posmatraju kao pojedinačni slučaj i razviju samo njemu prilagođenu terapiju. Novi pristup pokazao je neke obećavajuće rezultate.

Umesto tradicionalnog, invazivnog i bolnog metoda za otkrivanje tkiva za koje se sumnja da je maligno, novi metod, pod nazivom tečna biopsija, može pouzdano da ustanovi ćelije raka u krvi pacijenta. Međutim, sam pogled na te ćelije ne otkriva čitavu priču.

“Novi način za dobijanje dijagnoze je pažljiva provera tih ćelija i tačno shvatanje šta ih pretvara u tumor, a to je sekvencija genoma”, navodi Razel Kurcrok, onkolog sa Univerziteta Kalifornije.

U praktičnom smislu, sekvencija genoma obuhvata detaljnu analizu pacijentovog genoma u potrazi za mutacijama, koje su uzrok nekontrolisanog rasta ćelija u tumore. Jednom kada rezultati postanu dostupni, lekari se okupljaju u okviru takozvanog Saveta za tumor, kako bi razmotrili najbolji pristup za lečenje određenog pacijenta.

Tradicionalna terapija obično obuhvata hirurški zahvat i hemoterapiju, ili zračenje. Međutim, posle sekvencije genoma, pacijentkinja Alison Kerns lečena je sa samo dva leka.

“Posle oko osam nedelja tretmana, snimci su pokazali da se tumor smanjio za 50 odsto i da nastavlja da se smanjuje postepeno, posle prvog smanjenja, evo već godinu dana, skoro godinu dana”, kaže Šumei Kejto sa Univerziteta Kalifornije.

Neki onkolozi upozoravaju da je biologija kancera veoma komplikovana i da ima još dosta toga da se nauči.

“Zapravo smo ustanovili da u nekim od tih situacija, gde su postojale mutacije, u analizi gena, da lek koji je bio dostupan za te specifične genetske mutacije kod određenih pacijenata nije bio delotvoran”, ističe Len Lihtenfeld iz Američkog udruženja za borbu protiv raka.

Drugi su mnogo veći optimisti i očekuju da profilisanje tumora postane uobičajeno za sve pacijente obolele od raka. Tako razmišljaju i pacijenti koji su osetili poboljšanje u svom zdravlju.

“Ako možete da dobijete testiranje DNK i prilagođeni tretman, preporučila bih to, jer je bilo veoma delotvorno”, prenosi svoje iskustvo pacijentkinja Alison Kerns.

XS
SM
MD
LG