Linkovi

Indija: Nove žrtve u protestima zbog Zakona o državljanstvu


Protesti protiv Zakona o državljnstvu koji je označen antiislamskim (Foto: REUTERS/Anushree Fadnavis)

Devet osoba izgubilo je život u sukobima demonstranata i policije u severnoj Indiji – čime je ukupan broj žrtava protesta, čiji je povod novi Zakon o državljanstvu, porastao na ukupno dvadeset troje ljudi.

Pravin Kumar, policijski portparol indijske države Utar Pradeš u kojoj je povećan broj mrtvih, izjavio je da su žrtve mahom mlade osobe koje su smrtne povrede zadobile od metaka, objavila je agencija Asošijeted pres.

„To, međutim, nema nikakve veze sa policijom koja u interevenciji koristi isključivo suzavac“, rekao je Pradeš.

Proteste, u kojima su privedene stotine ljudi,, iniciralo je nezadovoljsto građana predlogom novog zakona za koji tvrde da diskriminiše indijske građane islamske veroiposvesti.

Desetine vozila su zapaljena u protestima koji se održavaju u gradovima na severu Indije: Rampuru, Sambhalu, Muzafarnagaru i drugim mestima. ,

Protivljenje zakonu preraslo je u najveće proteste protiv vladavine indijskog premijera Narendre Modija – od kada je preuzeo funkciju predsednika vlade 2014. godine.

Zakon omogućava Hindusima, hrišćanima i drugim verskim manjinama, čiji pripadnici nelegalno borave u Indiji, da dobiju državljanstvo te zemlje ukoliko dokažu da su zbog svoje veroispovesti progonjeni u susednim državama u kojima je većinsko islamsko stanovništvo – Bangladešu, Pakistanu i Avganistanu. To zakonsko rešenje ne primenjuje se na građane islamske veroispovesti.

Kritičari zakon označavaju kao grubo kršenje indijskog sekularnog Ustava i označavaju ga kao poslednji u nizu poteza kojim vlasti pokušavaju da marginalizuju dvesta miliona građana Indije islamske veroispovesti. Premijer Modi međutim, zakon koji označavaju spornim, tumači kao gest humanosti.

Protesti se održavaju nedugo nakon što je himalajskom području Kašmir oduzet poluautonomni status koji je uživao. Status Kašmira promenjen je iz državne u saveznu teritoriju.

Istovremeno, demonstracije prate i proces koji se vodi u indijskoj državi Asam protiv navodnih ilegalnih imigrinata. Naime, nakon poslednjeg popisa stanovništva sredinom 2018. godine skoro dva miliona ljudi, hinduista i muslimana, izbrisano je sa zvanične liste građana.

Od njih se traži da dokažu svoje državljanstvo ili će u suprotnom biti proglašeni strancima.

Indija gradi pritvorni centar za nekoliko desetina hiljada ljudi za koje se očekuje da će sudovi utvrditi da se u Indiji nalaze ilegalno.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG