Linkovi

Indija izvela prvu uspešnu probu antisatelitskog oružja


Prodavac gleda obraćanje premijera Narendre Modija nadiciji, preko TV ekrana u prodavnici u Mumbajiju, Indija, 27. marta 2019.
Prodavac gleda obraćanje premijera Narendre Modija nadiciji, preko TV ekrana u prodavnici u Mumbajiju, Indija, 27. marta 2019.

Indija je saopštila da je uspešno testirala novu antisatelitsku raketu, obeležavajući tako još jedan bitan razvojni segmen u svom bujajućem svemirskom programu.

Premijer Narendra Modi objavio je u sredu tokom svog TV obraćanja naciji da su naučnici uništili satelit koji je orbitirao na oko 300 kilometara iznad Zemljine atmosfere, u misiji koja je trajala samo tri minuta. Premijer je rekao da je zemlja sada "registrovala svoje ime kao svemirska sila", zajedno sa Sjedinenim Državama, Kinom i Rusijom, jedinim zemljama koje su postigle tako nešto.

Sjedinjene Države i bivši Sovjetski Savez izvodili su antisatelitske testove od ranih dana Svemirskog doba. SAD su uspešno oborile satelit 1985, a Kina je to postigla 2007.

Modi je insistirao na tome da proba sprovedena u sredu nije prekršila ni jedan međunarodni sporazum i da je izvedena strogo u interesu nacionalne bezbednosti.

Test je sproveden u trenutku kada Modi vodi svoju hindu nacionalističku partiju Baratja džanata ka parlamentarnim izborima 11. aprila, u pokušaju da obezbedi drugi mandat. To je takođe najnovija demonstracija indijskih vojnih sposobnosti, otkako je 40 indijskih vojnika ubijeno u februaru u samoubilačkom napadu u nemirnom regionu Kašmiru.

Nju Delhi je uzvratio vazdušnim udarima na ono za šta je rečeno da je vojni kamp u Pakistanu, njegovom rivalu i susedu naoružanom nuklearnim oružjem.

Indijski borbeni avon oboren je a pilot kratko držan u zatočeništvu nakon što su dve strane ušle u vadušne duele iznad Kašmira.

XS
SM
MD
LG