Linkovi

Indija i Kina dogovorile se da povuku vojsku iz nemirne granične oblasti


Indija saopštava da je postigla sporazum sa Kinom o povlačenju trupa sa nemirne granice u blizini Doklam Platea, koji je uzrok napetosti od juna meseca.

Indija je saopštila u ponedeljak da je postigla sporazum sa Kinom o povlačenju trupa iz nemirne granične oblasti, koja je postalo poprište nerešene igre od juna meseca.

Ministar spoljnih poslova Indije rekao je u izjavi da su se dve vlade dogovorile da "ekspeditivno deangažuju" osoblje iz te oblasti nakon nekoliko nedelja diplomatske razmene.

"Tokoom ti komunikacija, bili smo u prilici da izrazimo naša gledišta i saopštimo našu zabrinutost i interese", rekao je ministar.

Tenzije između kineskih i indijskih snaga u oblasti između indijskog najbližeg saveznika, Butana i Kine, započele su kada su indijske snage raspoređene kako bi omele kineski projekat gradnje puta u Doklam Plateu. Oblast poznata jop i kao "kokošiji vrat" je značajna strateška tačka za Indiju, pošto povezuje glavni deo zemlje sa severoističnim regionom.

Indija je navela svoje sporazume sa Butanom, sa kojim ima bliske vojne i ekonomske veze, kao osnov zadržavanja svojih vojnika u oblasti, uprkos oštrim pozivima Pekinga da napusti tu planinsku oblast.

Veruje se da je ova nerešena igra najozbiljniji konflikt između dva indijska giganta, koji su se borili u kratkotrajnom ratu 1962. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG